Näkyvyysklikkaamalla

10/15/2020

Ajatuksia Tammiston, Pakkalan ja Ylästön uusista bussireiteistä

Kartanonkoski ja Tammisto ovat isoja kerrostaloalueita, joilla ei ole omaa raideyhteyttä. Tämä näkyy siinä, että alueen keskellä kulkevat bussit 614 ja 615 ovat etenkin ruuhka-aikoina usein varsin täynnä.
Kun aloitimme Tuusulanväylän bussireittien suunnittelua, yksi reunaehto oli, että alueelle perustetaan runkolinja 600 – käytännössä se tarkoittaa nykyisen bussin 615 muuttamista runkolinjaksi. Matkustajalle tämä muutos näkyisi tiheämpinä vuoroväleinä etenkin ruuhka-aikojen ulkopuolella, avorahastuksena (myös keskiovesta pääsee kyytiin, lippua ei tarvitse näyttää), hieman pidempinä pysäkkiväleinä ja oransseina busseina. 

Runkolinjan perustaminen tarkoittaa muutoksia myös muille busseille.

Uusi runkobussi 600:

  • Reitti olisi sama kuin nykyisellä bussilla 615: Rautatientori-Hämeentie-Mäkelänkatu-Tuusulanväylä-Tammistonkatu-Kartanonkoski-Jumbo-Aviapolis-Lentoasema. Tarkka reitti Jumbon ja Aviapoliksen välillä on vielä päättämättä.
  • Vuoroväli 10 minuuttia. Ruuhka-aikoina ajetaan tätä tiheämmin (noin 6 minuutin välein), tarkempi vuoroväli määräytyy matkustajamäärien mukaan. Hiljaisimpaan aikaan, esimerkiksi viikonloppuaamuisin, ajetaan 15 minuutin välein. Keskellä yötä liikennettä olisi 30 minuutin välein, kuten nykyäänkin bussilla 615.
  • Reitille suunnitellaan toimenpiteitä, jotka nopeuttaisivat bussin kulkua, esimerkiksi joitain vähiten käytettyjä pysäkkejä saatettaisiin jättää väliin.

Muut muutokset:

Bussit 561 ja 616 

Bussi 616 päätettiin aikaisemmin Kivistön linjastosuunnitelmassa syksystä 2022 alkaen katkaista Tammistoon. Tämä katkaisusuunnitelma on saanut paljon kitkerää palautetta. Nykyisin bussi ajaa reittiä Kivistö-Jumbo-Tammisto-Hakaniemi.

Nyt työn alla olevan suunnitelman myötä bussit 561 ja 616 yhdistettäisiin uudeksi linjaksi, joka ajaisi reittiä Itäkeskus-Malmi-Tammisto-Jumbo-Aviapolis-Kivistö. Koska linjojen 561 ja 616 päällekkäinen palvelu poistuisi reittien yhteisellä osuudella (Aviapolis-Tammisto), voitaisiin bussin 561 tiheä liikenne ulottaa Kivistöön asti ja siten helpottaa parantaa Kivistön yhteyksiä Jumboon.

Bussit 561 ja 554 muodostaisivat Tapaninvainion ja Itäkeskuksen välille ns. linjaparin, joka on tahdistettu keskenään siten, että bussit kulkevat tasaisin vuorovälein. Yhtenä mahdollisuutena olemme miettineet, jos että bussi 554 ajaisi Siltamäen jälkeen Kehä III:tä Jumboon ja siitä Lentoasemalle. Tämä vaatisi bussien 561 ja 554 vuorovälien harventamista, jotta rahat riittäisivät, mutta se tarjoaisi Siltamäen-Suutarilan alueelta vaihdottoman yhteyden Jumboon ja Lentoasemalle sekä säilyttäisi vaihdottoman yhteyden Lentoasemalle mm. Itäkeskuksesta. Mitä mieltä olette tästä? 

Uusi linja 561:

  • Bussi 561 ei enää ajaisi Lentoasemalle vaan ajaisi Aviapoliksesta Kivistöön. Aviapoliksen ja Lentoaseman välillä yhteyksiä korvaisivat kaksi runkolinjat 570 ja 600 sekä juna, joten Aviapoliksesta ja Lentoasemalle pääsisi hyvin kulkemaan.
  • Bussi 561 tarjoaisi Itä-Helsingin suunnalta vaihdottoman yhteyden Tikkurilantien työpaikka-alueelle Voutilaan ja Viinikkalaan.
  • Bussi 561 kulkisi ruuhka-aikaan 15 minuutin välein; päivällä, illalla ja lauantaisin 20 minuutin välein. Myöhään illalla ja sunnuntaisin vuoroväli olisi 30 minuuttia.

Bussit 614 ja 617

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien suunnitelmassa Ylästöön luotiin10 minuutin vuoroväli Martinlaakson asemalle ja bussi 415 lakkautettiin. Nämä muutokset on tarkoitus toteuttaa joka tapauksessa syksyllä 2022. Liikkumiskyselyssä Ylästöstä toivottiin mm. nopeampia yhteyksiä ja luotettavampia liityntäyhteyksiä Vantaankoskelle tai ja Martinlaaksoon. Bussin 614 kierrosta Jumbon kautta pidettiin turhana ja matka-aikaa hidastavana, koska bussilla 571 (jatkossa bussilla 574) pääsee hyvin Jumboon. Bussin 574 reitti muuttuisi kulkemaan Ylästön kautta vuonna 2022.

Uusi linja 614:

  • Bussi 614 ajaisi Ylästöstä Tuusulanväylälle nykyistä noin 5 minuuttia nopeampaa reittiä: Ylästöntietä Tammiston kauppatielle, jota pitkin Tammiston liittymästä Tuusulanväylälle. Päätepistepysäkki Helsingissä olisi Hakaniemi. Bussin tärkein tehtävä on tarjota ylästöläisille nopeat työmatkayhteydet Vallilaan, Sörnäisiin ja Hakaniemeen.
  • Bussi 614 liikennöisi arkisin ruuhka-aikoina 20 minuutin välein: aamulla Ylästöstä Hakaniemeen ja iltapäivisin Hakaniemestä Ylästöön

Uusi linja 617:

Uudistuva bussilinja 617 ajaisi arkisin ruuhka-aikoina 20 minuutin välein: aamulla Hakaniemestä Aviapolikseen ja iltapäivisin Aviapoliksesta Hakaniemeen. 

Koko reitti-idea kartalla:

Reitit kartalla. Aluekohtainen kuvaus on alempana.

Huom! Koillis-Helsingin yhteydet ovat vielä pohdinnassa, keskustelu niistä omassa postauksessa.

Muutokset alueittain:

Tarkempi kartta alueesta. Aluekohtaiset kuvaukset alempana.

Tammisto

Tammiston kerrostaloalueen läpi kulkevat bussit 614 ja 615 muuttuisivat runkolinjaksi 600. Vuorotarjonta lisääntyisi ainakin lauantaisin.

Tammiston kauppatiellä tarjonta pysyisi suurin piirtein samana kuin nykyisin. Bussi 561 ajaisi Kivistöön eikä Lentoasemalle, mutta vuoromäärä säilyisi nykyisellään. Bussi 614 tarjoaisi aamuruuhkassa vastaavat yhteydet Hakaniemen suuntaan kuin nykyinen bussi 616. Bussi 617 kulkisi ruuhka-aikoina ruuhkaa vastaan palvellen erityisesti Tammiston kauppatiellä työskenteleviä. Vastaavasti iltapäivällä 614 kulkisi Hakaniemestä Ylästöön ja 617 Aviapoliksesta Hakaniemeen.

Kartanonkoski

Kartanonkosken läpi Hagelstamintietä kulkevat bussit 614 ja 615 muuttuisivat runkolinjaksi 600. Vuorotarjonta lisääntyisi ainakin lauantaisin. Bussit kulkisivat nykyistä hieman tyhjempinä, joten riski jäädä kyydistä täyden bussin takia olisi nykyistä pienempi.

Ylästöntieltä pääsisi Hakaniemeen bussilla 614, joka korvaisi nykyisen bussin 616 Ylästöntiellä.

Pakkala ja Jumbo

Nykyinen bussi 615 muuttuisi runkolinjaksi 600. Bussilla olisi enemmän vuoroja etenkin lauantaisin. Yhteydet Kivistön suuntaan paranisivat nykyisestä selkeästi – nyt yhteyksiä on vain ruuhka-aikaan, jatkossa ruuhka-aikaan 15 minuutin välein, muulloin 20-30 minuutin välein.

Ylästö

Ylästöstä olisi arkisin aamusta iltaan 10 minuutin välein liityntäyhteys Martinlaaksoon busseilla 571 ja 574. Viikonloppuisin liityntäbussi kulkisi 15 minuutin välein. Tämä olisi kaikkina aikoina nopein yhteys Helsingin keskustaan. Lisäksi ruuhka-aikaan pääsisi nopeasti Mäkelänkadun suuntaan bussilla 614.

Aviapolis ja Veromies

Aviapoliksessa ja Veromiehessä nykyisen bussin 617 reitti muuttuisi ja kulkisi Tammiston kauppatien kautta. Aviapoliksen ja Jumbon välinen tarjonta paranisi entisestään, kun uusi runkolinja 615 aloittaisi. Bussi 561 jatkaisi Aviapoliksesta Kivistöön. Bussit 576 ja 561 muodostaisivat yhdessä tiheän tarjonnan Tikkurilantielle Aviapoliksesta länteen parantaen liityntäyhteyksiä Aviapoliksen asemalle. Bussi 617 kulkisi ruuhka-aikoina ruuhkaa vastaan ja palvelisi erityisesti Äyritien ympäristön työpaikka-alueella työskenteleviä.

Matka-aika Hämeentieltä ja Mäkelänkadulta Aviapolikseen ja Lentoasemalle nopeutuisi muutamia minuutteja, koska runkolinja on tavallista bussia nopeampi. Bussin vuoroväli tihenisi nykyisestä selvästi. Jo nyt matka-aika Lentoasemalle on sama busseilla 615 ja 617, sillä Äyritien kautta ajaminen on yhtä nopeaa kuin Kartanonkosken kautta.

Kuvituskuva: bussiliikennettä Tammistossa


245 kommenttia:

  1. Tämä ei varsinaisesti liity tuusulanväylän linjastoon, mutta tällä hetkellä 554 ja 561 väli Malmi-Itäkeskus on usein tuulilasikuormassa vaikka linjojen yhteinen vuoroväli on tiheä. Jos linjojen vuoroväliä harvennetaan niin sitten linjoille pitäisi hankkia isompia busseja (nytkin linjoja ajetaan vain normaaleilla busseilla)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos tärkeästä huomiosta. 554:n ja 561:n yhteinen osuus on hyvin suosittu matkustajamäärien perusteella ja haluaisimme mieluusti tihentää sen vuoroväliä. Jos suunnittelutyömme ja asiakkaiden kuulemisen myötä paljastuu vahvoja syitä jatkaa jompaa kumpaa linjaa jonnekin, jolloin linjaparin 554 & 561 vuoroväliä joudutaan vastaavasti harventamaan, tulemme varmistamaan, että suosituimmat vuorot ajetaan isommilla busseilla.

      Poista
    2. Linjojen 561 ja 554 nykyinen sopimus loppuu 2022, eli kun tämän linjaston pitäisi aloittaa. Jos optioita ei oteta, niin linjat voisi kilpailuttaa uudelleen telibusseilla, kun nykyisessä sopimuksessa ne ovat kaikki kaksiakselisia.

      Poista
    3. HSL:llä ei tietenkään ole varaa, mutta ajatuksen tasolla jokin apulinja 554B tai 561B voisi liikennöidä pelkästään väliä Itäkeskus-Malmi ja tasata pahimpia ruuhkahuippuja. Vähän samalla logiikalla kuin 79B.

      Poista
    4. linjat 70 ja 71 itäkeskukseen malmilta.

      Poista
    5. Kaivetaan naftaliinista linjatunnus 54B ruuhka-ajan reitille Itäkeskus - Malmi - Syystie - Pukinmäenkaari - Pitäjänmäki. Jos runkolinja 610 toteutuu eikä siitä saada kunnon vaihtoyhteyttä 54 kanssa, niin ongelma helpottaisi tällä. Tulisi lisää kapasiteettia Itäkeskus - Malmi ja Malmilta suora yhteys Pitäjänmäelle,

      Poista
  2. Saisiko vielä kartan, jossa jokainen linja näkyy erikseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylle jäi valitettavasti kirjoitusvirhe, bussi 616 piti olla bussi 617. Linkki on oikein. (Bussi 617)

      Poista
  3. Varmaan 600 ja 610 linjojen kohdalla höseli kusettaa kansaa paremmista vaihto-olosuhteista kuten linjan 200 kohdalla tehtiin? Ylästön asukkaat halutaan entistä enemmän autoilukansaksi kun suorat linjat Keskustaan lakkautetaan poislukien pari ruuhkasivua Hakaniemeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hsl päämäärä on tehdä ihmisten matkustaminen hankalaksi ja autoilevaksi.

      Poista
    2. Hei! Meidän HSL:n suunnittelijoiden tarkoitus on suunnitella mahdollisimman toimivaa joukkoliikennettä mahdollisimman monelle. Pyrimme täällä blogissa tuomaan entistä läpinäkyvämmin keskusteluun reittien suunnittelun eri puolia ja ymmärtämään asukkaiden tarpeita. Ei ole tarkoitus johtaa harhaan.

      Tässä ehdotetussa ratkaisussa Ylästön vaihto-olosuhteissa ei tapahtuisi muutoksia, eli tärkeimpään vaihtopaikkaan eli Martinlaaksoon tulisi 10 minuutin vuoroväli (hiljaisena aikana harvempi, mutta pääosin vastaavasti kuin miten Kehäradan junatkin kulkevat) busseilla 571 ja 574.

      Poista
    3. Kyllä! Juuri tämä. Ylästö kasvaa koko ajan ja lisää rakennetaan ettei juuri sekaan mahdu, mutta kulkeminen tapahtuu jatkossa vain ja ainoastaan omalla autolla. Erikoista kaupunkisuunnittelua. Maan hallituksen tavoite on vain hieman erilainen kuin yksityisautoilua suosiva, mutta muutakaan mahdollisuutta ei näillä liikkumisratkaisuilla ole.

      Poista
    4. sekö on toimivaa joukkoliikenne suunnitelua , kauppa ostosten kanssa joutuu vaihtelemaan? menkää ja kokeilkaa itse perheen ruoka ostosten kanssa vaihdella ympäriinsä. auto sais hsl maksaa tästä toimivasta suunnitelusta.

      Poista
    5. Asia on juuri näin. HSL:n suunnittelijoiden ”mahdollisimman toimivaa joukkoliikennettä mahdollisimman monelle” ei ainakaan jatkossa koske ylästöläisiä.

      Poista
  4. Pekka Koivisto15/10/20 15:47

    Miksi kaikki linjat pitää päättyä Hakaniemeen? Sehän on kohta jo yhtä tukossa kuin Rautatientori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hyvä kysymys, tätä meiltä kysytäänkin jonkun verran. Hakaniemeen päätetään erityisesti niitä linjoja, joiden tärkeimmältä palvelualueelta on nopein ja jouhevin yhteys keskustaan junalla. Näiden alueiden bussit tyhjenevät pitkälti Mäkelänkadulla ja Sörnäisissä, joten näin säästetään hieman rahaa. Lisäksi Rautatientorilla on jo hyvin ahdasta, ja tämä on yksi keino helpottaa sen kuormitusta. Pitää toki paikkansa, että Hakaniemen ruuhkaisuus nousee seuraavaksi esteeksi. Tasapainottelemme siis jatkossa Hakaniemen, Rautatientorin ja uutena myös Kalasataman välillä. Kalasatamaan on kuitenkin sen verran heikot katuyhteydet Mäkelänkadun suunnasta, että 600-sarjan bussit vietäneen jatkossakin Hakaniemeen tai Rautatientorille.

      Poista
    2. Mitenkä se että nykyisin 615+614 bussit käyvät yhteensä 6 kertaa tunnissa rautatientorilla ja jatkossa 600:nen kävisi 6 kertaa tunnissa rautatientorilla vähentää ruuhkia rautatientorilla?

      Poista
  5. 561+616 yhdistäminen olisi ainakin huomattavasti parempi idea kuin alkuperäinen suunnitelma 616:n katkaisemisesta tynkälinjaksi Tammistoon.

    Harmillista, että yhteys Helsingin keskustasta Ylästöön heikkenee huomattavasti. Uuden 614 reitti olisi muutoin oikein hyvä, mutta pelkästä ruuhkalinjasta on laiha lohtu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. linja 614 tai 617 kulkemaan jokapäivä tammistoon on tärkeä päästä joka päivä myös helsingistä.

      Poista
    2. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että 561+616:n yhdistäminen vie linjastoa kannaltasi oikeaan suuntaan. Kertoisitko vielä, mikä tekee siitä näkökulmastasi paremman ehdotuksen kuin aiempi suunnitelma?

      elsingin keskustan ja Ylästön välisiä yhteyksiä tihennettiin ja nopeutettiin Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelmassa, kun Ylästöön suunniteltiin tiheä liityntäliikenne Martinlaaksoon. Eihän tämä toki ole vaihdoton yhteys Helsinkiin, vaikka nopeutta matkaan saatiinkin. Bussin 614 osalta taas liikkumiskyselyn ja matkapuhelinoperaattorilta saadun liikkumisdatan mukaan tärkein palvelualue on Vallila, Mäkelänkatu ja Sörnäinen. Näissä korostuu työmatkaliikenteen tarve. Tämän takia ehdotuksessamme on 614 nopeutetulla reitillä juuri ruuhkalinjana.

      Poista
    3. 415 ylästö- elielinaukio 41min/ 571+ juna ylästö- hel:rautatieasema 46 min + mahdollinen junan odottelu yleensä vähintään 5 min.
      Surkea esitys 415 lopettamisesta ei todellakaan nopeuta yhteyttä helsinkiin.

      Poista
    4. Hsl tekee kyselyn ylästöläisille että kannattaako uutta runkolinja liityntä mallia vai nykyistä toimivaa seutuliikenne mallia.
      Eniten kannatusta saanut malli valitaan

      Poista
    5. Miksi 561+616 on parempi kuin pelkkä tynkä-616? En ole joukkoliikenneasiantuntija enkä insinööri, joka osaa tehdä laskelmia, mutta otaksuisin, että pitkä linja palvelee paljon suurempaa matkustajapotentiaalia kuin lyhyt linja. Tynkälinja 616 toki palvelisi erinomaisesti kivistöläisten asiointimatkoja Jumboon ja Tammistoon sekä Tikkurilantien teollisuusalueen työmatkalaisten syöttöliikennettä Aviapolikseen mutta siinäpä se. Pitkä linja vastaa edellä mainittujen lisäksi muihinkin tarpeisiin ja lisää kiitettävästi poikittaisliikennettä tarjoten uuden kätevän yhteyden luoteis-Vantaalta itäiseen Helsinkiin. Tikkurilantien teollisuusalueella työskentelee väkeä, joka asuu Koillis- tai Itä-Helsingissä. Tämä ratkaisu helpottaisi heidän työmatkojaan ja saattaa parhaimmillaan lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta.

      Poista
  6. Mutta jotain positiivistakin: tuo ehdotus 554+561 -muutoksista vaikuttaisi hyvin mietityltä. Sille varovainen kannatusääni ainakin täältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kannataisin , jos 561 tehdää runkolinja, koska harvennus ei ole hyvä idea.

      Poista
    2. Kiitos positiivisesta palautteesta!

      Mikä mielestänne olisi sopiva vuoroväli linjalle 561? Jos mentäisiin postauksen kartassa näkyvällä versiolla (554:lle ei tulisi muutoksia), bussi 561 kulkisi ruuhka-aikaan 15 minuutin välein; päivällä, illalla ja lauantaisin 20 minuutin välein. Myöhään illalla ja sunnuntaisin vuoroväli olisi 30 minuuttia.

      Alustavasti vaikuttaa siltä, että “harvennus” tarkoittaisi 20 minuutin vuoroväliä paitsi sunnuntaisin ja myöhään illalla harvemmin. Eli 561:n ja 554:n yhteisellä osuudella ajettaisiin 10 minuutin vuorovälillä. Runkolinjatasoinen yhteys siis, paitsi hiljaisimpana aikana. Miltä tämä kuulostaisi?

      Poista
    3. Oikein hyvältä! Joskin 554:n jatkaminen Siltamäen kautta Jumboon ja vielä lentoasemalle olisi sekin perusteltua (koska oletettavasti nousee jonkinasteinen poru, mikäli Itä-Helsingistä poistuu suora yhteys lentoasemalle, vaikka toki lentoasemalle pääsisi jatkossa muutenkin junalla ja kahdella runkolinjalla). Mutta tietenkin jos 554:n jatkamisen hintana ovat entistä harvemmat vuorovälit niin muutosta kannattaa harkita hyvin tarkkaan.

      Poista
    4. Harvennus kuulostaa hyvältä sen sijaan että vietäisiin Itä-Helsingin yhteys lentoasemalle ja Suutarilasta ja Siltamästä ei olisi yhteyttä Jumboon ja lentoasemalle. 20 min vuoroväli sillä osuudella, joka ei ole yhteinen, on OK, ja joku näköjään tiesi sanoa, että linjojen sopimus loppuu siten, että niille voidaan vaihtaa telibussit samalla kun uusi linjasto otetaan käyttöön, jolloin ei ole myöskään kapasiteettiongelmaa.

      Poista
  7. Voisiko 617 ajaa mielummin Rälssitietä Jumbon ja Flamingon välistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. samaa mieltä ja yhdistäkään mieluummin 617 ja 616.

      Poista
    2. Hyvä huomio! Rälssitien reitti olisi hyvä vaihtoehto linjalle 617, sillä sillä reitillä on enemmän työpaikkoja ja vapaa-ajan kohteita. Teemme tämän muutoksen seuraavaan ehdotukseen. Kivistöön ajavaa 616:sta ja 617:aa on valitettavasti vaikea yhdistää, koska samoilla busseilla, jotka ajavat Ylästön 614:ää, ajetaan linjaa 617. Kivistöön ajaminen ja siirtoajo sieltä Ylästöön vie sen verran aikaa, että tällöin 617:n ja 614:n vuoroväliä jouduttaisiin harventamaan liian harvaksi käytettävissä olevalla bussimäärällä.

      Poista
  8. Ensikuulemalta vaikuttaa ihan lupaavalta Kartanonkoskelaisena.

    Haluaisin kuitenkin kuulla alustavia suunnitelmia runkolinjapysäkkien sijainnista! (Kuinka paljon pysäkkejä tarvii karsia ja mistä päin reittiä?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Pysäkkien sijainnit tosiaan auttavat arvioimaan muutosta paremmin. Yleensä tarkat pysäkkien paikat määritellään vasta runkolinjan toteutussuunnitelmassa, ei vielä tässä vaiheessa suunnittelua. Teemme seuraavaan postaukseen kuitenkin alustavat ideat käytettävistä pysäkeistä, niin pääsette kommentoimaan ja arvioimaan niitä.

      Poista
  9. Kyllä Helsingistä Tammistoon pitää päästä joka päivä kauppojen aukiolo aikojen mukaan vaikka sitten 30 min välein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Valitettavasti meillä ei ole käytössämme riittävästi rahaa vaihdottomien yhteyksien tarjoamiseen hiljaisempaan aikaan Helsingistä. Helsingistä Tammiston kauppatielle pääsisi ehdotuksessamme vaihtamalla 561:een joko runkolinjalta 600 Tammiston eteläreunalta tai Malmilla junalta. Nämä vaihdolliset yhteydet tarjoaisivat pääsyn Tammistoon noin 15-20 minuutin välein. Sunnuntaina yhteys olisi 30 minuutin välein.

      Poista
    2. Tulkitsenko oikein? Edullisemmaksi tulee laittaa useita lyhyitä pätkiä ja matkustajat hyppivät kulkuneuvosta toiseen kuin se, että yksi kulkuneuvo vie kerralla perille asti?

      Poista
  10. Ylästöstä Jumboon pääsee vain jatkossa vain yhdellä linjalla ? joko 571 tai 614 jumbon kautta kulkemaan! voisko 571 tehdä runkolinjan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Jos ehdotuksen mukaan mentäisiin, Jumboon pääsisi tosiaan vain linjalla 574. Se kuitenkin kulkisi tiheästi (n. 20 minuutin välein) läpi päivän.

      517 on kyllä eräs Vantaan suosituimmista bussilinjoista heti tiettyjen seutulinjojen sekä 562:n (tuleva runkolinja 570) jälkeen. Sen matkustajamäärät ja käytössämme olevat rahat ei vielä kuitenkaan mahdollista sen muuttamista runkolinjaksi.

      Poista
  11. Kannatan 554 ja 561 yhdistämistä, mutta en sitä vuorovälit harvenee, entä yö aikaan Lentokentältä itä-helsinkiin matkaajat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Lentokentän ja Itäkeskuksen väliset yhteydet olisivat kartassa esitetyssä ehdotuksessa vaihdollisia, joko Aviapoliksessa 561:een tai junalla Malmille ja sieltä 560, 561 tai 554.

      Liikennöintiajat ovat tärkeä suunnitteluongelma meille, nyt 561:llä on yhteyksiä noin kahteen asti aamuyöllä. Mietimme tätä tarkemmassa suunnittelussa! Yleisesti Lentokentälle kulkevilla busseilla on ollut myöhempään liikennettä kuin muilla linjoilla.

      Poista
    2. Myös tuo yöaspekti puoltaa minusta sitä, että ajetaan sekä linjoja 554 että 561 eikä pelkkää linjaa 561. Samoin aamuyöllä ensimmäinen lähtö Itäkeskuksen metroasemalta lentoasemalle on ollut ma-pe 4.02, la 4.47 ja su 4.48.

      Poista
  12. Linjojen yhdistäminen 561 ja 554 , miten itä helsingistä pääsee enää länteen kunnolla vaihtamalla 553.seen kun linja 54 ei kulje viikonloppuisin tai ei pääse enää kunnolla lentokentälle. Ehdotan , että 561 tulee runkolinja ja kehäradan junat kulkevat klo 03.30 asti, jolloin pääsee itä-helsinkiin Malmilta Lentokentältä vaihtamalla aviapoliksessa ja malmilla.

    VastaaPoista
  13. ehkä olisi järkevää yhdistäisitte nämä kaksi lijaa mieluummin 617 ja 616 ja jumbon kautta kiertämään. kuin 561,551 ja 616 ellette tee siiten runkolinjaa 561.stä , koska malmi itäkeskus väli harvennus ei ole järkevää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 614 kulkemaan jokapäivä ja reitti on muuten hyvä jumbon kautta vielä takaisin.

      Poista
  14. 571 kiertämään jumbon kautta ja linja 571 tehdään runkolinja j , silloin hyväksyn sen 614 voidaan lopettaan kokonaan. kaikki 617ja 614, 616 yhdistää joilloin tammistoon pääsi kaikki niin vantaallta ja kuin helsingistä ma- su 7-21 30 min välein.

    VastaaPoista
  15. 554 tapanila - malmi muuttuisi vahdolliseksi ? kuinka monta kertaa pitää vaihtaa , että pääsis keskustaan. hsl tekee joukkoliikentestä oikeesti vaikeaa, onko tämä sitten ilmasto ystävällistä vaikeutta muiden kulkemista vain siksi hsl on köyhtymässä. Auto on hommattava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 61 voitaisiin jatkaan Pukinmäestä malmille ja sieltä itäkeskukseen.

      Poista
    2. Ajattelit sitten jättää meidät ranta-alueen tapaninvainiolaiset kokonaan ilman yhteyttä Pukinmäkeen? Tai oikeastaan ilman yhteyttä yhtään mihinkään.

      Poista
    3. Kyllä 61 pukimäenkautta malmille ja itäkeskukseen sieltä.

      Poista
  16. Millainen vuorotarjonta Tammiston kauppatiellä olisi linjoilla 614/616 yhteensä?

    Saisiko tarkempia tietoja linjan 614 uudesta vuorovälistä eri aikoina / liikennöintiajoista?

    Linjalla 600 pitäisi Tammiston kauppatien ja Tammistonkadun risteystä sujuvoittaa. Pitäisi saada paremmat etuudet. Samoin muualla reitin varrella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 614 ja 61 voisi yhdistää ja pukinmäestä kehä 1 kautta Tuusulanväylälle ja sieltä Hakaniemeen.

      Poista
    2. Hei! Hyvä, että kysyit! Tammiston kauppatiellä kulkisi linjat 561 (Ylästöntien eteläpuolinen osuus), 614 ja 617.
      - Vuoroväli 561:llä olisi päivisin ja ruuhka-aikoina 15 minuuttia, jos 554 jää nykyreitilleen. Illalla ja lauantaina ajettaisiin 20 minuutin välein, sunnuntaina 30 minuutin välein
      - 614 ja 617 ajaisivat samoilla liikennöintiajoilla ja vuoroväleillä, mutta eri suuntiin: 614 aamulla Helsinkiin ja illalla Vantaalle, 617 aamulla Vantaalle ja illalla Helsinkiin. Vuorovälinä olisi 20 minuuttia ja bussit kulkisivat noin klo 6-9 ja klo 14-18.

      Runkobussille nopeus on tärkeää. Suunnittelemme kaupungin kanssa yhdessä nopeutustoimia runkolinjalle lähempänä liikenteen aloitusta. Tammiston kauppatien ja Tammistonkadun risteys on kieltämättä melko tukkoinen.

      Kysymys 614:n ja 61:n yhdistämisestä: Liikkumiskyselyssä ylästöläiset toivat vahvasti esille nykyisen bussin 614 hitauden Mäkelänkadulle ajettaessa. Ehdotuksessa pyritään nopeuttamaan tätä yhteyttä mahdollisimman nopeaksi.

      Poista
  17. Kuten hsl teki muissakin edellissi linjastosuunnitelmissa neljä runkolinja on Tässäkin niin tehtävä , muuten se on epäreilua ja kohtuutonta. 561 =616,561 ja 554 runkolinja 580. runkonlinja 571+614 jumbo kautta kiertämään runkolinja 570 jatkaminen Aviapoliksesta Myyrmäkeen ja samalla runkolinja 520 yhdistettäisii 570, joilloin leppävaaran kautta matinkylään.

    VastaaPoista
  18. onko runkolinja 600 järkeä? eikös oli järkevää tehdä runkolinja Hyrylään ja sieltä Keravalle ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä! Runkolinjoja perustetaan väleille, jossa on riittävän iso kysyntä tiheälle liikenteelle ja taloudelliset realiteetit runkolinjan perustamiselle on olemassa. Bussi 615 on hyvä runkolinja-aihio, koska sillä on reittinsä varrella monta keskeistä, usean matkan lähtö- tai päätepisteenä olevaa kohdetta: Lentoasema, Jumbo, Vallila, Helsingin keskusta.

      Tuusulan puolella matkustajavirrat ovat olleet vielä sen verran ohuita, että Tuusulan puolelle runkolinjoja tässä ei ehdoteta.

      Poista
  19. Mites Peijakseen vuorotyöläinen pääsee jatkossa? Nyt 615 ja aviapoliksessa vaihto 574. Aamuvuoroon ehtii tällä vaikka 20 min myöhässä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Jatkossa tämä vaihtoyhteys muuttuisi hieman tiheämmäksi, jos 615 muuttuu runkolinjaksi 600, joka kulkee erityisesti perinteisten ruuhka-aikojen ulkopuolella nykyistä tiheämmin. Samoin 574:n vuoroväli tihenisi nykyisestä. Bussin 574 reitti Aviapoliksen ja Peijaksen välillä on hieman erilainen, mutta matka-ajassa ei olisi suurta eroa. Eli Peijakseen pitäisi vuorotyöläisen päästä jatkossa vähintään yhtä hyvin kuin ennen.

      Poista
  20. Nykyään 614 ja 615 ovat aivan täynnä arkiaamuisin. Ihmisiä seisoo käytävällä säännöllisesti. Jos vaihtuu 600 tuleeko kapasiteettia enemmän? Joku täällä sanoi, että Rautatieasemalta pitää päästä Tammistoon niin kuin nytkin, eikö se kuitenkin pysy samana tuon 600 kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin tärkeä nosto. Bussien 614 ja 615 isot kuormat ovat tosiaan nykytilassa merkittävä ongelma. Tämä nousi myös liikkumiskyselyssä vahvasti esille. Ehdotuksessa Tammistonkadun ja Rautatientorin välinen yhteys olisi jatkossa bussilla 600 (reitti sama kuin nykyisillä 614:llä ja 615:llä Tammistonkadun ja Rautatientorin välillä).

      Täysien bussien ongelmaa helpotettaisiin sillä, että mm. Ylästön bussi ajaisi jatkossa Tammiston kauppatien kautta - tällöin bussi ei olisi niin täynnä tullessaan Kartanonkoskelle ja Tammiston asuinalueelle.

      Tammiston kauppatien puolella Mäkelänkadulle ajava bussi muuttuisi nykyisestä 616:sta 614:ksi ja 617:ksi, vuorotarjonta lisääntyisi nykytilasta jonkin verran, mutta muuta muutosta ei olisi.

      Poista
  21. Eli jatkossa ei pääsisi yhdellä kulkuvälineellä Pakkalasta Hgin keskustaan missä työpaikka on, vaan Hakaniemestä sitten jatkoyhteys metrolla. Ei iso hankaloittava tekijä, mutta harmittaisi silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Ehdotuksessa Pakkalasta vaihdoton yhteys Helsingin keskustaan kulkisi Osuustietä pitkin, eli runkolinja 600 käyttäisi nykyisen 615:n reittiä.

      Poista
  22. On hienoa että Ylästöstä pääsee suunnitelmassa nykyistä tiheämpää Martinlaakson asemalle ja junalle. Kiitos siitä. Ylästöön rakennetaan koko ajan paljon uusia taloja joten uskon että yksityisautoilu tulee kuitenkin lisääntymään kun suoraa bussiyhteyttä Helsingin keskustaan ei jatkossa ole (614 muutos ja ilmeisesti myös poisto viikonlopulta), yhtään suoraa bussilinjaa lentoasemalle ei ole (415 lopetus), Jumboon menee jatkossa vain yksi suora linja jossa aika pitkä vuoroväli, Kartanonkosken urheilupuistoon ei pääse suoralla linjalla (jalkapallo yms harrastukset).


    Mitenkäs viikonloppuisin yöllä/myöhään illalla pääsee keskustasta Ylästöön? Toimiiko juna + bussi yhdistelmä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin että kokonaisuuden takia Ylästön suorien bussien lakkauttaminen on järkevää, vaikka Ylästö suunnitelmassa kärsiikin. Sen sijaan yöaikaan voisi olla perusteltua ajaa linjaa 415.

      Poista
    2. Kiitos palautteesta! Koska taloudelliset realiteetit estävät vaihdottomat yhteydet houkuttelevalla vuorovälillä useaan eri kohteeseen, pyrimme mahdollistamaan tiheän vuorovälin erityisesti keskeisimpiin solmukohtiin (kuten Pakkalaan 600:lle ja Martinlaaksoon junalle), jotta joukkoliikenteen käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja matkustajan ei tarvitsisi aikatauluttaa liikkumistaan niin vahvasti bussien aikataulujen mukaan.

      Viikonloppuiltaisin/öisin on tarkoitus ajaa linjaa 415N (http://hameenlinnanvaylavihdintie.blogspot.com/2019/11/yolinjastoluonnos.html).

      Poista
  23. Linjan 600 tulisi pysähtyä kaikilla nykyisillä linjan 615 Tuusulanväylän pysäkeillä. Kartan mukaan linja 600 ei pysähtyisi Yhdyskunnantien pysäkillä. Yhdyskunnantien pysäkin poistaminen poistaisi sujuvan vaihdon linjaan 560, joka taas vaikeuttaisi monen työmatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tärkeästä huomiosta! Ja pahoitteluni epäselvästä kartasta. Ehdotuksemme runkolinja 600:n pysäkkiverkko päätetään tarkemmassa suunnittelussa, mutta Yhdyskunnantien vaihtopysäkki on niin keskeinen, että 600 varmasti tulee sitä käyttämään.

      Poista
  24. Eli Antaksentietä ei ehdotuksen mukaan kulkisi tulevaisuudessa yksikään linja? Tällä hetkellä kulkee 574 Myyrmäkeen/Peijakseen, 616 Veromäen koulun ja Tammiston kautta Hakaniemeen, 562 Tikkurilaan(Mellunmäkeen) ja 572 Mellunmäkeen. Autottomana ihmisenä varsin ikävää, jos joutuu muuttamaan siksi ettei pääse enää kulkemaan ilman 1-1,5km kävelyä tai bussin vaihtoa Jumbolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä! Ehdotuksessa Antaksentietä pitkin (pysäkkipari "Antaksenpolku") ei kulkisi busseja. Antaksentien länsipäässä olevaa Pakkalantietä kulkisi bussit 583 ja 584 Aviapolikseen ja Länsi-Vantaalle. Busseilla olisi ruuhka-aikaan 10 minuutin yhteinen vuoroväli, muuna aikana arkisin ja lauantaisin 15 minuutin vuoroväli, su 30 min. Antaksentien itäpäädyssä Osuustiellä kulkisi kaksi runkolinjaa, 600 (Rautatientori-Lentoasema) ja 570 (nyk. 562).

      Toivon, että näistä vaihtoehdoista löytyisi sinulle sopiva(t) linja(t).

      Poista
  25. Kiitos että kysytään mielipiteitä. Pakkalassa asuvana ja Pasilassa töissä käyvänä en innostu, että yhteyteni jäisi 615:n varaan. Se on joskus todella piinallinen linja. Täynnä lentoasemalta tulevia tai sinne meneviä turisteja, joiden isot matkalaukut tukkivat käytävät + bussi todella täynnä. Soisin, että myös linja 614 kiertäisi Pakkalan ja Jumbon kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeä huomio. Myös liikkumiskyselyssä Pakkalan ja Kartanonkosken suunnalta nousi esille täysien bussien ongelma. Tätä yritetään tässä ehdotuksessa ratkaista sillä, että bussi 600 ajaisi nykyistä 615:tä tiheämmin. Tämä vähentäisi bussin maksimikuormitusta, joka toivottavasti helpottaa ruuhkaisuutta.

      Poista
  26. Saisko bussia äyritieltä myös helsingin keskustaan ja takas tai edes bussia 617 kulkemaan myös aamusta äyritieltä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä! Liikenne on vain "ruuhkaa vastaan" bussilla 617, sillä samoilla linja-autoilla hoidetaan myös linjan 614 liikenne, jota ajetaan ehdotuksessa ruuhkasuuntaan. Toivottavasti bussi 561 tai runkolinja 570 tarjoaisi sinulle käyttökelpoisen vaihtoehdon.

      Poista
  27. Hyvä uudistus olisi kyllä, jos 614 ei enää kulkisi Jumbon kautta, koska silloin matka-aika Ylästöstä Helsinkiin hiukan lyhenisi. Mutta aivan hullua, ettei se mene keskustaan, Rautatientorille, asti. Itse käyn töissä ydinkeskustassa ja arvostaisin, että Ylästöstä pääsisi edes yhdellä liikennevälineellä suoraan keskustaan. Hakaniemi ei ole keskusta! Aivan älytöntä. On varmaan pakko siirtyä yksityisautoilijaksi. Kun muutimme Ylästöön täältä kulki kaksi suoraa bussilinjaa Helsingin keskustaan ja kohta ei yhtään. En kannata tätä uudistusta. Hankaloittaa meidän perheen kummankin aikuisen työmatkoja valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Monissa ylästöläisten liikkumiskyselyvastauksissa korostui "Jumbon lenkin" aiheuttama harmi matka-ajan pidentymisestä etenkin työmatkoilla. Mukavaa, että tämä muutos on mieleesi. Kuitenkin ikävä kuulla, että ehdotus ei muutoin ole mieleesi. Ylästöstä Martinlaakson kautta junaan vaihtaen ydinkeskustaan on noin 10 minuuttia nopeampi kulkea kuin nykyisellä 614:llä, mutta on totta, että vaihdoissa on oma vaivansa.

      Ehdotuksessa Hakaniemi on päätepysäkkinä, koska liikkumiskyselyssä ilmeni Mäkelänkadun ympäristön, Vallilan ja Sörnäisten merkitys työpaikka-alueena ylästöläisille - tämän takia sinne säilytettiin ruuhka-ajan suora yhteys. Taas keskustaan pääsee nopeammin junaan vaihtaen ja tällä saatiin hieman tiheämpi vuoroväli 614:lle, samalla bussimäärällä ja kustannuksilla saadaan siis tiheämpi liikenne.

      Poista
  28. Linjan 614 suunnitelma on aivan käsittämättömän huono. Vasta nyt löysin nuo suunnitellut ajat, jolloin bussi kulkisi. Siis 6-9 ja 14-18. Itselläni epäsäännölliset työajat ja usein käytän mennessä bussia n.klo 10 aikoihin ja tullessa vasta klo 19.00 jälkeen. Eli jatkossa ei olisi mitään suoraa yhteyttä Ylästöstä Helsingin keskustaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Aivan käsittämätön suunnitelma!

    VastaaPoista
  29. Muuten toimivan oloinen suunnitelma, mutta 617 pitäisi saada lentokentälle asti. Hölmöä joutua vaihtamaan viimeisen lyhyen pätkän takia aviapoliksessa välinettä. Reitti muuten palvelee hyvin työmatkaliikennettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos positiivisesta palautteesta. Mistä olet tulossa 617:lla? Voisiko runkolinja 600 tarjota sinulle työmatkayhteyden ehdotuksen mukaisessa tilanteessa? 617:n jäämisessä Aviapolikselle on taustalla se, että ehdotuksessa sama bussi ajaa linjaa 614 Ylästöstä, eikä sen siirtoajoa mielellään pidennettäisi, sillä se on ikään kuin tyhjästä maksamista.

      Poista
    2. eikö , niitä siirto ajoja kannataisi ihan reitiksi tehdä tulisi siirtoajoillekin matkustajia.

      Poista
  30. 614 muutos on todella huono. Joudun käymään Ylästöstä sekä Pasilassa että keskustassa. Välillä epäsäännöllisiin aikoihin. 614 bussit tulevat olemaan todella täysiä. Muutos tekee paluumatkoista bussilla mahdottomia. Tämä pakottaa ottamaan henkilöauton käyttöön. Tulee kalliiksi, tulee ruuhkia ja päästöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Voisiko bussi 571 tai 574 tarjota sinulle ehdotuksemme tilanteessaa yhteyden Martinlaakson aseman kautta? Se on hieman nopeampi vaihtoehto kuin nykyiset yhteydet bussilla 614.

      Poista
  31. On kyllä taas ihan älytön idea lopettaa 614 Ylästöstä keskustaan. Linja on ainoa suora bussilinja Ylästöstä keskustaan. Vaihtoyhteys on aina riski ja pidentää matka-aikaa. Jos 614 loppuu niin se tarkoittaa minulle työmatkojen osalta siirtymistä bussista oman auton käyttöön.

    VastaaPoista
  32. Muutimme juuri Ylästöön sillä perusteella, että alueelta oli vielä kohtuullisen ja suoran matkan päässä Helsingin keskustasta, jossa on työpaikkamme. Nyt tuntuu käsittämättömältä, että molemmat linjat joko lopettavat tai muuttuvat niin, että työmatkasta tulee hankala ja se ei taida enää vaihtoneen olla ajaltaan kohtuullinen. Ylästössä asuu paljon Helsingin keskustassa työskenteleviä, joille autolla kulkeminen ei ole vaihtoehto tai se on ainakin ekologisesti huono vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Ymmärrän hyvin huolesi matka-ajoista. Vaihdollinen yhteys Martinlaakson kautta on noin 10 minuuttia nopeampi aivan ydinkeskustaan mentäessä. Ehdotuksemme mallissa bussit kulkisivat tiheämmin Martinlaaksoon, joten vaihtoyhteys toimisi luotettavasti molempiin suuntiin matkustaessa.

      Poista
    2. Miten te saatte laskettua vaihdollisen yhteyden 10 minuuttia suoraa yhteyttä nopeammaksi matkalla Ylästöstä keskustaan? Vai onko tässä kyse jostain ruuhka-ajan arviosta? Tai miten vaihtoon menevä aika on laskettu?

      Poista
    3. Hei! Tässä ei ollut kovin kehittynyttä laskutapaa taustalla, katsoin Reittioppaasta yhteyden Ylästön K-kaupalta Kolmen sepän patsaalle. Eli ruuhka-ajan arvio oli kyseessä.

      Poista
    4. Reittioppaan arviot vaihdollisille matkoille ovat kyllä kovin optimistisia. Omalle työmatkalleni Tapaninvainio-Pitäjänmäki se tarjoaa jopa 30 minuuttia iltapäiväruuhkan aikaan busseilla 54+61. Nopeimmillaan olen matkan taittanut ruuhka-ajan jälkeen 35 minuutissa, jos kehällä ei ole ollut yhtään ruuhkaa ja vaihto Pukinmäessä on tapahtunut juoksemalla bussista toiseen ilman yhtään odotusaikaa. Ja 35 minuuttia on tosi harvinainen saavutus.

      Poista
  33. Suora bussilinja Ylästöstä tarvitaan aamusta iltaan. Junien kapasiteetti ei riitä Ylästön liikenteen ohjaamiseen Martinlaakson kautta, jos 614 kulkisi vain ruuhka-aikaan arkisin ja Hakaniemeen. Liikennevälineen vaihtaminen on myös hankalaa lapsille, iäkkäille ja lastenvaunujen kanssa kulkeville. Toivon todella, että edes yksi suora bussiyhteys säilyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä junissa riittää tilaa. I:tä ja P:tä on ajettu kahden vaunun junina ruuhkassa vaikka asemille mahtuis kolmekin vaunua.

      Poista
  34. 614 tulisi kuljea myös ruuhka-aikojen ulkopuolella ja vkonloppuisin, muuten yhteydet Tammistoon ja Tuusulanväylän varteen loppuu, samoin Viikkiin ja ylipäätään Itä-Helsinkiin loppuuu, jos vaihtoyhteyttä 550 reitille ei ole Tuusulanväylällä. Aikaa menee ihan liikaa, jos täytyy ensin ottaa 571+juna ja sitten vaihtaa Huopalahdessa 550 bussiin. 571+juna palvelee hyvin vain keskustaan kulkemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen huomio! Matkat Ylästön ja Itä-Helsingin välillä eivät liikkumiskyselyssä ja matkapuhelinoperaattoridatassa nousseet kovin vahvasti esille, mutta kieltämättä ehdotuksessa nämä yhteydet vaikeutuvat jonkin verran nykyisestä.

      Poista
    2. korjatkaa asia välittömästi!

      Poista
  35. Aivan järkyttävä tämä 614 linjan muutos ja tuleva aikataulu. Käytän joka päivä tätä linjaa keskustaan ja takaisin. Riippuen toimistoajasta myös 415 linja kuuluu viikkokuvioon. Jos teen ylitöitä on jonkinlainen mahdollisuus palata normaalisti /turvallisesti ylästöön yhdellä linjalla. Myös koululaiset käyttävät molemmat linjat harrastuksissa. Ylästö on kasvamassa, automelu on jo nyt valmiksi häiritsevä.

    VastaaPoista
  36. Kuullostaa suorastaan ihmisten kiusaamisesta tuo 614 suunnitelma! Yksityisautoilu tulee lisääntymään merkittävästi, jos suunnitelma toteutuu. Ylästössä koko ajan enemmän ihmisiä, mutta julkinen liikenne tehdään mahdottomaksi. Päättäjät, järki käteen!!!

    VastaaPoista
  37. Loppuu meidän vanhusten matkat Helsinkiin jos vielä pitäisi vaihtaa bussia kesken matkan.

    VastaaPoista
  38. Olen yllä olevien kanssa samaa mieltä, että linjan 614 muuttaminen on täysin järjetöntä! Perheen kaksi autoa ei riitä, pitää varmaan ostaa teineille omat mopoautot.

    VastaaPoista
  39. Ilmeisesti Ylästöstä halutaan lopettaa kaikki järkevä julkinen vapaa-ajan ja työmatkaliikenne ja tuupata ihmiset lipullisesti yksityisautoilun käyttöön. Hämmentävää. Suora yhteys Helsinkiin sekä Hämeenlinnan väylää että Tuusulan tietä pitkin ovat molemmat äärimmäisen tärkeitä. Ensin kehärata heikensi kulkuyhteyksiä ja nyt tämä. Bussit ovat luotettavia kulkuvälineitä toisin kuin junat, joihin luotan kuin Neuvostoliittoon.

    VastaaPoista
  40. Ylästön yhteydet Helsingin keskustaan säilytettävä. Alue kasvaa koko ajan, mutta suorat byssiyhteydet päättyvät ja loputkin asukkaat siirtyvät yksityisautoiluun. Etenkin iltausin juna on levoton ja jopa pelottava, päälle vielä vaihto bussia odotellen. Bussiin uskaltaa päästää myös alaikäiset itsekseen.

    VastaaPoista
  41. Jos 614 linja muutetaan näillä tavoin se tekee matkoistani mahdottomia tai niin hankalia, että sitten loppuu julkisella matkustus ja täytyy siirtyä yksityisautoiluun, kun bussilinjoista koitetaan ilmeisesti tehdä mahdollisimman surkeat.

    VastaaPoista
  42. Eli siis en nyt tiedä olenko tyhmä vai lukutaidoton kun en itse ihan ymmärrä, mutta arvostaisin jos joku voisi vähän selkeyttää. Eli 614 linjalla ei enää pääsisi ollenkaa iltapäivisin Ylästöstä Keskustan/Rautatientorin/Hakaniemen suuntaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että koska 617 menee vain ruuhkan vastasuuntaan, iltapäivällä bussi ajaa tyhjänä Ylästöstä Aviapoliksen asemalle ja ajaa 617 reittiä Hakaniemeen vaihtaakseen siellä taas takaisin linjalle 614. Vastaavasti aamulla bussi ajanee tyhjänä Aviapoliksen asemalta Ylästöön.

      Ei olisi välttämättä huono idea ottaa matkustajia kyytiin kyseisellä siirtoajolla, koska se ei mene ei mistään ei mihinkään, vaan reitin varrelta Aviapoliksen asemalle lienee kysyntää.

      Poista
    2. Nimimerkki Ö tunnisti hyvin, miten kalustokierto on ajateltu! Laitamme siirtoajon ajamisen "linjalla" pohdintaan.

      Poista
  43. Järjetön ja surullinen idea! Miksi ihmeessä toimivaa lähdetään lakkauttamaan? Aivan varmasti kaikki (ja niitä on paljon) Ylästöstä keskustaan menevät istuisivat mieluummin vaihtamtta bussia hieman pidempään ruuhkassa, kuin lähtisivät vaihtamaan kesken matkaa toiseen bussiin. Tämä kyllä aivan varmasti lisää ykso
    Ityisautoilua Ylästöstä.

    Ylästöön rakennetaan jatkuvasti lisää taloja ja bussien käyttäjien määrä nousee. Tuntuu pöyristyttävältä, että täältä lopetettaisiin suora bussiyhteys keskustaan. 614 on toiminut noitteettomasti kellonajasta riippumatta. Ruuhkaa nyt löytyy varmasti joka reitiltä ja kyllä sen kestää, jotta ei tarvitse kesken matkaa vaihtaa bussia.

    En voi kuin ihmetellä asiaa ja kuinka järjetön koko idea edes on Ylästöläisten kannalta.

    VastaaPoista
  44. Ylästö kasvaa kasvamistaan, mutta julkisen liikenteen linjoja koko ajan vain heikennetään. Suunnitelma ei palvele lainkaan keskustaan liikkumista. Toivottavasti tämä älytön suunnitelma ei tule menemään läpi.

    VastaaPoista
  45. Linjan 614 käyttäjänä vastustan! Reitti palvelee myös monia lentokentän ja jumbon sekä flamingon asiakkaita. Monesti on valinnut bussin auton sijaan keskustaan koska se on helppoa. Jos joudun vaihtamaan maksan ennemmin pysäköinnin ytimessä.

    VastaaPoista
  46. 614 suora yhteys Helsinkiin asti myös iltaisin on säilytettävä! Tällä hetkellä se on ainoa turvallinen vaihtoehto iltaisin tulla Helsingistä Ylästöön. En todellakaan halua viikottain töistä palatessa mennä junalla ja bussilla odotellen yksin pimeällä pysäkillä seuraavaa bussia. Helsingistä Ylästöön menevässä bussissa on iltaisinkin paljon ihmisiä joten en ymmärrä linjan lopettamista.
    Eli ihan ehdotonta pitää Ylästöstä edes yksi suora linja keskustaan asti! Se on turvallisempi myös nuorille lapsille, joiden ei tarvitse vaihtaa välissä ja näin voivat itsenäisemmin kulkea esim harrastuksiin.

    VastaaPoista
  47. 614 suora yhteys Helsinkiin asti myös iltaisin on säilytettävä! Tällä hetkellä se on ainoa turvallinen vaihtoehto iltaisin tulla Helsingistä Ylästöön. En todellakaan halua viikottain töistä palatessa mennä junalla ja bussilla odotellen yksin pimeällä pysäkillä seuraavaa bussia. Helsingistä Ylästöön menevässä bussissa on iltaisinkin paljon ihmisiä joten en ymmärrä linjan lopettamista.
    Eli ihan ehdotonta pitää Ylästöstä edes yksi suora linja keskustaan asti! Se on turvallisempi myös nuorille lapsille, joiden ei tarvitse vaihtaa välissä ja näin voivat itsenäisemmin kulkea esim harrastuksiin.

    VastaaPoista
  48. 614 suora bussiyhteys Rautatientorille on säilytettävä! Ylästöstä on muutenkin vain kohtalaiset bussiyhteydet, joten on ollut hienoa että Helsinkiin pääsee suoraan ilman vaihtoja!

    VastaaPoista
  49. 614 reitti hyvä - Flamingoon/Jumboon ei tule kuin muutaman minuutin pidempi matka mutta bussi keskustaan nopeutuu ainakin 10 min - mutta tulisi kulkea myös ruuhka-aikojen lisäksi ilta-aikoina ja mielellään Rautatientorille asti.

    VastaaPoista
  50. Perheen toinen vanhempi työskentelee lentokentällä ja AVIAPOLIKSEN alueelta (johon Ylästökin luetaan) ei pääse juuri koskaan julkisella liikenteellä töihin (HSL:lle että suuri osa kentällä työskentelevistä tekevät vuorotyötä). Ja nyt lakkautatte sen viimeisenkin linjan. Perheen toimen vanhempi työskentelee Helsingin keskustassa. Ja nyt viimeinenkin kunnolla toimiva yhteys on lakkautusuhan alla. Ei ole todellista. Nuorten harrastukset, perheen sosiaalinen elämä tarvitsee näitä yhteyksiä. Näillä toimenpiteillä meillä käydään 7km työmatka autolla (10min) kun vastaavaan matkaan julkisella liikenteellä menee 40-50min. Järkyttävää! Keskeisellä paikalla asuvat ajetaan pisteeseen, että perheessä on vähintään 2 autoa jotta arki toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Ehdotuksessa bussin 574 reitti kulkee Ylästön kautta ja lähempää Lentoasemaa (Kehäradan Tietotien sisäänkäynnin vierestä), tarjoaisiko tämä mahdollisesti ratkaisun liikkumistarpeisiinne?

      Poista
  51. 614 muutosesitys vain Hakaniemeen on erittäin epätoivottava. Erityisesti iltaisin suora yhteys keskustasta Ylästöön on turvallisuuskysymys, jota tihennetty väli jollekin juna-asemalle ei paranna. Lisäksi lähijunaliikenteen häiriötilanteissa suora vaihtoehto on ehdoton arkena. Kuten muutkin ovat jo todenneet, alue kasvaa koko ajan ja matkustajia on varmasti tulossa lisää.

    VastaaPoista
  52. Miksi Ylästöläisiltä halutaan viedä ainut suora linja keskustaan pois???? Todella huono suunnitelma. Hakaniemi ei ole keskusta. Aina kun joudut vaihtaa linjaa se pidentää matka-aikaa. Ja vaikka väitetään että vuorojen tiheys lisääntyy niin se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, aina joudut odottelemaa ja Suomessa säät eivät ole niitä paraihpia. Tämän suunnitelman pohjalta ylästöläisiä ei haluta käyvän keskustassa. Juuri kun linjoja on saatu mm.viikonloppuisin parannettua nyt ne halutaan todellakin huonontaa. Ylästö on kasvavaa aluetta, se tarvitsee oman suoran linjan myös iltaisin ja viikonloppuisin!

    VastaaPoista
  53. Uskomatonta miten ylästöläisten liikenneyhteyksiä halutaan heikentää vaikka alueelle rakennetaan tälläkin hetkellä todella paljon uusia asuntoja. Meidän perheelle molemmat bussilinjat (415 ja 614) on olleet erittäin tärkeitä ja olemme myös pitäneet tärkeänä ekologinsena arvona käyttää julkista liikennettä mahdollisimman paljon. Toimivien bussiyhteyksien ansiosta olemme pärjänneet yhdellä autolla, joka onkin ollut pääasiassa vapaa-ajan käytössä (lasten harrastukset yms). Käymme töissä Helsingin kantakaupungin alueella sekä Arabianrannassa, joihin kulkeminen on sujunut nykyisillä linjoilla jouhevasti ja miellyttävästi.

    Tämä kaavailtu uudistus ei kannusta joukkoliikenteen käyttöön vaan yksityisautoilun lisäämiseen ja koska 614 rajataan kulkemaan vain ruuhka-aikoina, me joudumme epäsäännöllisten työaikojen vuoksi tilanteeseen, jossa toisen auton hankinta on melkeinpä välttämätöntä, joten pahimmassa tapauksessa siirrymme vähäisestä autoilusta päivittäiseen KAHDELLA AUTOLLA suhaamiseen. Eikö yksityisautoilun ja päästöjen vähentäminen ole enää yksi pääkaupunkiseudun pitkän tähtäimen tavoitteista? Lisäksi uudistus ei kannusta lapsiperheitä, vaan ajaa talouden tiukemmalle, koska autoiluun pakottaminen nostaa juoksevia kuluja merkittävästi.

    VastaaPoista
  54. Samaa mieltä edellisten kanssa, linja 614 säilytettävä entisellään, koska 415 lopetetaan kokonaan!

    VastaaPoista
  55. 614 Ylästöstä keskustaan on todella tärkeä. Koko kaupunginosan väestön kulkeminen menee sen poistamisella paljon hankalammaksi. Missä muussa kaupunginosassa ei ole suoraa yhteyttä keskustaan?

    VastaaPoista
  56. Linjan 614 alkupään reittimuutos on hyvä, mutta linja pitäisi ehdottomasti säilyttää kokopäiväisenä molempiin suuntiin, jotta Ylästöstä pääsisi metrolinjan itäosan varrelle myös iltapäivisin. Voisiko linja päättyä ruuhka-aikaan Hakaniemeen, mutta iltaisin ja viikonloppuisin keskustaan vapaa-ajan Helsingissä käyntien mahdollistamiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kysymyksestä. Runkolinjan 600 operointi siten, että sillä säilyy runkolinjamainen palvelutaso valitettavasti vaatii säästöjä muusta liikenteestä. Tämän takia ei valitettavasti ole mahdollista liikennöidä sekä runkolinjaa 600 että 614:ää laajoilla liikennöintiajoilla tässä taloudellisessa tilanteessa. Ylästön yhteydet Helsinkiin nykyistä tiheämmin ja nopeammin pystytään parhaiten turvaamaan tiheällä vuorotarjonnalla Martinlaaksoon.

      Poista
  57. Linja 614, suora yhteys keskustaan on säilytettävä ehdottomasti! Ja myös iltaisin ja viikonloppuisin kulkevat vuorot.

    VastaaPoista
  58. Suora linja Ylästöstä Helsingin keskustaan on itselleni ja varmasti monelle mulle täysin välttämätön edellytys Ylästössä asumiselle. Työmatkani hankaloituvat huomattavasti ilman linjaa ja yhteys keskustaan on ollut välttämätön edellytys asuntoa etsiessä. Edelleen töihin ja muutoin on päästävä kellonajasta riippumatta, myös ruuhka-aikojen ulkopuolella.Ylästö on nyt hyvällä sijainnilla, ilman 614 ja/tai 415 se ei sitä enään olisi.

    VastaaPoista
  59. Muistan lukeneeni muutamia vuosia sitten selvityksen, jossa todetaan että Ylästössä on pääkaupunkiseudun huonoin joukkoliikenne. Käsittämätöntä, että sitä halutaan huonontaa entisestään! Ylästössä asuu noin 5000 ihmistä ja paljon vuorotöitä tekeviä, jotka tarvitsevat suoraa linjaa keskustaan muulloinkin kuin vain ruuhka-aikaan. Miten kuntalaisten yhdenvertaisuus toteutuu, jos nyt viimeinenkin suora linja viedään meiltä pois?? 614 on ehdottomasti säilytettävä kaikkina kellonaikoina suoraan keskustaan kulkevana linjana!

    VastaaPoista
  60. Suora bussilinja Ylästöstä Rautatientorille on pakko säilyä. Yksin uuhka-aikoihin keskittäminen on aina huono vaihtoehto, kaikki kun eivät työskentele ruuhka-aikojen mukaan. Ylästön sijainti ilman suoraa yhteyttä rautatientorille muuttuu hyvin nopeasti hyvästä huonoksi ja mekin olisimme pakotettuja hankkimaan toisen auton. Ei näin HSL.

    VastaaPoista
  61. Vähän kyllä ihmetyttää, että kulkeeko nämä ylästöläiset kommentoijat ihan oikeasti näillä suorilla busseilla keskustaan työpaikalleen. Itse oon jo pari vuotta sitten siirtynyt lähes 100%:sti bussi+juna komboon, koska noi suorat bussit on todella epäluotettavia aamuruuhkassa. Käytännössä 99 % matkoista olen päässyt junalla nopeammin perille, ehkä kerran vuodessa nyt osuu joku junaliikenteen vika eteen.
    Ne kerrat, kun arkena olen erehtynyt menemään 614:llä keskustaan/tulemaan kotiin päin, niin aina lupaan itselleni, ettei koskaan enää. Se on tajuttoman hidas, lähes aina 10-15 min aikataulusta jäljessä ja ihan oikeasti sinne Rautatientorille asti tulee aamulla joku 5-10 ihmistä ja kaikki muut jää aiemmin pois.
    Toki viikonloppuisin nuo suorat linjat on ihan kivoja, mutta realiteetit kehiin, ei sitä rahaa puussa kasva... Ymmärtääkö asukkaat, että kaupungit verovaroistaan rahoittaa HSL:n toimintaa, niin mistä Vantaan kuralla olevan talouden pitäisi leikata lisää, että sais muutaman miljoonan lisää meidän suoriin linjoihin? Vai pitäiskö valtion pumpata lisää rahaa kuntiin velkarahalla, jonka meidän lapsenlapset sitten maksavat, jos pystyvät? Nyt ihan oikeasti voisi jokainen katsoa asiaa hiukan siihen oman navan ulkopuolellkin...
    Tsemppiä HSL:lle tasapainoiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mielestäsi verovarat on ongelma niin eikö silloin voisi kokonaisuudessaan julkinen liikenne olla vapaan markkinan määrittelemä? Ylästöläiset ovat huolissaan täältä pussinpohjalta kulkiessa sujuvasta liikenteestä, johon pian lähes 7000 asukkaan alue pahimmillaan sumputetaan. Bussi + juna ei ole vaihtoehto kaikille kulkijoille ja etenkin vanhempi väestö kokee siirtymät hankalana ja rautatieaseman juna - tai metroaseman erittäin turvattomana. Suora bussilinja on tarpeen.

      Poista
    2. Oletkohan tutustunut yhtään HSL:n talouteen? Viime vuonna puolet joukkoliikenteestä rahoitettiin verorahoilla, niin siitä voinee jokainen sitten laskeskella, mikä olisi lopputulos pelkillä lipputuloilla, joka on ainoa joukkoliikenteen tulonlähde verojen lisäksi. Verovarat lienee täysi välttämättömyys, että joukkoliikenne voi ylipäätään olla olemassa ja se on mielestäni tärkeä verovarojen kohde.

      Tottakai olisi mukavaa, että jokaiselle olisi juuri se itselle mieluisa joukkoliikennevaihtoehto, en sitä tietenkään kiistä, mutta realiteetit on mitä on... Täydellisiä vaihtoehtoja ei ole olemassa ja itse ainakin mieluummin valitsisin vaihdollisen yhteyden 10 min välein kuin suoran, ruuhka-aikoina aikataulullisesti epävarman yhteyden 30 min välein. Kustannuspuolta olisi mielenkiintoista kuulla HSL:n puolelta tarkemmin, että miten nämä vaihtoehdot todella eroavat keskenään, jos tämä auttaisi hahmottamaan, mitä vaakakupin toisella puolella oikeasti on. Minulla ei siis ole tästä mitään faktatietoja, mutta toki ymmärrän, että esim. kaksivaunuinen aamujuna vetää varmaankin noin 10-kertaisen määrän matkustajia bussiin verrattuna.

      Noh tarkoituksena ei ole väittää, että suorien bussien kannattajien mielipide olisi väärä, mutta kun julkinen talous on kuralla, niin rahaa ei vain ole toteuttaa kaikkea. Kehitysehdotukseni siis vielä HSL:lle, mikäli se on mahdollista, että avatkaa hiukan tarkemmin, millaiset minkäkin vaihtoehdon kustannukset suunnilleen ovat ja millainen määrä on käytettävissä.

      Poista
    3. Kiitos tsemppauksesta! :) Tässä haetaan lähtökohtaisesti kustannusneutraalia ratkaisua. Eli palvelutasolisäykset pitää toteuttaa säästämällä muualta. Pieni lisärahoitus (2 linja-autoa) on Aviapolis-alueen yhteyksien parantamiseen, mutta samaan aikaan koronaviruspandemian aiheuttamat taloudelliset säästötarpeet ovat vähentämässä rahoitusta. Perinteisesti on pyritty tuohon 50-50 kustannusjakoon kuntaosuuksien ja lipputulojen välillä, mutta ainakin tänä vuonna lipputulot ovat romahtaneet selvästi ja tulevat vuodetkin näyttävät pahalta. Ja valitettavasti myös verotulojen osalta näyttää yhtä lailla heikolta.

      Bussiliikenteen kuluja on helpoin hahmottaa automäärän kautta. Yksi ruuhka-auto maksaa noin 150 000 euroa vuodessa, kokopäiväauto noin 300 000 euroa vuodessa (karkeita suuruusluokkia). Vaikkapa yhdellä autolla saa Ylästöstä Martinlaaksoon 25-30 minuutin vuorovälin, kun taas samaisella yhdellä autolla saa Rautatientorille reilun kahden tunnin vuorovälin (ruuhka-aikaan tunti ei luotettavasti riitä päätepysäkiltä päätepysäkille). Vastaavasti kolmella autolla saadaan 10 minuutin (yhteys joka junalta Martinlaaksossa) tai n. 40 minuutin vuorovälit (suora bussi Rautatientorille). Eli tällä matematiikalla on vaikea tuottaa verkostomaista liikennettä, jossa vaihdot toimii, ilman, että osa alueista on liityntäliikenteen piirissä. Kuitenkin ihmisten työpaikat ja vapaa-ajankohteet jakautuvat seudulla moneen paikkaan, muuallekin kuin kävelymatkan päähän Rautatientorista.

      Poista
  62. 614 on säilytettävä! Tai sitä vastoin 415 kaltainen linja takaisin jolla pääsee suoraan keskustaan.

    VastaaPoista
  63. Säilyttäkää 614 suora yhteys. itse jos jollain kuljen keskustaan se on suora bussiyhteys. bussi + juna kombo ei tule yhtään nopeammaksi ja on huomattavasti ikävämpi talvella ja pakkasella.järki käteen !

    VastaaPoista
  64. Suora yhteys Helsingin keskustaan oltava Ylästöstä. Alue kasvaa vauhdilla ja sujuvat yhteydet turvattava kaiken ikäisille!

    VastaaPoista
  65. Onko niin, että Tuulensuun tai Lautamiehentien bussipysäkiltä ei enää pääse suoralla bussilla Hakaniemeen? On huolestuttavaa, että matka bussipysäkille kasvaa mm. Juhlatien ja Pitotien asukkaiden osalta merkittävästi. Busseja on ehdottomasti reititettävä kulkemaan Tulkintien ja Pakkalantien kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kysymyksestä! Ehdotuksessa Hakaniemeen pääsee Ylästöntien varresta ruuhka-aikaan bussilla 614 sekä Väinö Tannerintien ja Osuustien risteyksestä runkobussilla 600.

      Alueen muita linjoja: Pakkalantien kautta ehdotuksessa kulkisi bussit 583 ja 583 Länsi-Vantaalle sekä Aviapolikseen 10-15 min välein (sunnuntaina 30 min). Lisäksi ruuhka-aikaan kulkee myös bussi 572 Tulkintietä n. nykyisen 572:n liikennöintiajoilla.

      Poista
  66. Suora yhteys Ylästöstä Helsingin keskustaan on säilytettävä (bussi 614). Vaihtoyhteydet ei ole mikään ratkaisu, aikaa kuluu matkaa silloin tosi kauan. Olen matkustanut vaihtoeyhteyksillä Ylästöön 90-luvulla ja pahimmillaan 17 km matkaan kului lähes puolitoista tuntia. Palataanko taas tälle tasolle? Kaikilla Ylästössä asuvilla ei ole mahdollisuutta omaan autoon, lapset, opiskelijat ja vanhukset. Ylästöön aletaan rakentaa myös runsaasti uusia taloja piakkoin, eli asukasmäärä tulee lisääntymään entisestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! 1990-luvun tilanteeseen ei onneksi ole paluuta. Ehdotuksessa bussiliikenteen määrä Martinlaaksoon lisääntyisi nykyisestä selvästi, jolloin vaihdot junaan ja junasta toimisivat luotettavasti kaikkina liikennöintiaikoina. Jo nyt keskustaan mennessä Martinlaakson kautta kulkeminen on n. 10 minuuttia nopeampi kuin matkata 614:llä.

      Poista
    2. Hei HSL!
      Nimenomaan näillä toimenpiteillä paluu on takaisin 1990-luvun tilanteeseen. Niin lapsille, työssäkäyville kuin ikä-ihmisille tärkeää on sujuva ja turvallinen liikenne. Vaihtoyhteydet eivät ole ratkaisu sujuvuudelle ja turvallisuudelle.

      Kuten useasta kommentista käy ilmi Ylästö on kasvava kaupunginosa ja on täysin käsittämätöntä, että jo ennestään huonot julkiset yhteydet lähes karsitaan kokonaan pois. Toimenpiteenne ei ole linjassa maan hallituksen kanssa, jonka tarkoitus on nimenomaisesti kehittää julkista liikennettä, joka mahdollistaisi luopumista/vähentämistä yksityisautoilun osalta. Jo tällä hetkellä Ylästöntie on aivan tukossa yksityisautoilua ja lisää vain tulee näillä ratkaisuilla. Ylästöläiset on täysin unohdettu tässä suunnittelussa tai ainakin jätetty toisarvoiseksi.

      Ylästö tulee näin ollen jatkumaan yksityisautoilun kehtona ja tästä ei voi syyttää millään tavalla asukkaita, vaan ratkaisuja joita nyt ollaan tekemässä.

      Poista
  67. Ylästöstä suoraan Helsinkiin on oltava suora bussi.
    Eikä vain yksi numero vaan useampi. 614, 615 takaisin ja Meilähteen ylästöntieltä on oltava suora bussilinja, 415 takaisin, kiitos ja useampi vuoro.
    Ylästöstä on päästävä myös suoraan lentokentälle yhdellä bussilla ollaksentielta. Asumme lähellä lentokenttää ja sinne pitää mennä kahdella bussilla, onko järkeä?
    Pyydetään kohteliaasti huomioida tämä palaute.
    Moni työntekijä matkustaa työhön julkisilla, ei ole monta autoa samassa perheessä.
    Ylästö on arvokas alue Vantaalla ja niin huono liikenne! On selvästi ristiriidassa tarpeiden kanssa.
    Ystävällisin terveisin.


    VastaaPoista
  68. Muutimme Ylästöön pari vuotta sitten tietäen, että vaikka taloutemme on autoton, pääsisimme sujuvasti kulkemaan Helsingin kantakaupunkiin suorilla linjoilla: 415, 614. Myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tyrmistyttää, kun kumpikin suora yhteys on poistouhan alla. Julkisen liikenteen tulee olla edes jollakin tapaa ennustettavaa: ihmiset tekevät isoja asumiseen liittyviä päätöksiä ajatellen, että voisivat jatkossakin kulkea kitkatta ryö- ja harrastusmatkojaan. HSL vetoaa, että ylästöläiset ovat nimenomaan toivoneet nopeita yhteyksiä keskustaan. Niin minäkin toivoin, mutta aiemmassa kyselyssä ei tullut mielestäni mitenkään esille, että se poissulkisi suoran yhteyden. Jos nämä laitetaan rinnakkain, ehdottomasti preferoin suoraa yhteyttä.

    VastaaPoista
  69. Säilyttää 614

    VastaaPoista
  70. Kannatan 561 ja 616 yhdistämistä ja 554 jatkoa kentälle, vaikka vuorovälien kustannuksella. Hyviä ideoita! Vuoroväli kuitenkin paranisi Tapaninvainio-Jumbo-välillä, kun myös 554 kulkisi sieltä. Ja saataisiin Tammiston kauppatielle toinen viikonloppulinja, silloinhan sinne mennään ostoksille eikä arkisin työaikana. Ylipäänsä ihmettelen, miksi Tammiston kauppatien yhteyksistä välitetään vain arkisin, kun kyseessähän on shoppailijoiden viikonloppukohde? Ainoa bussi on Itäkeskukseen ja Lentokentälle, eli juuri niihin paikkoihin joista kukaan ei matkusta ostoksille Tammistoon. Esim. Puistolasta ei pääse millään, jos ei asu asemalla.

    Mikäli vuorovälit jäävät noin harvoiksi, niin toivottavasti linjoja 554, 561 ja 600 ajettaisiin jatkossa sitten edes nivelbusseilla; mahtuisi matkatavaroita ja lastenvaunuja paremmin eikä matkustajien tarvitsisi olla niin ahtaasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta palautteesta! Tammiston kauppatien viikonloppuyhteydet ovat 561:n varassa siksi, koska alue kerää asiointia ympäri seutua - paljolti muualtakin kuin kantakaupungista. 561 tarjoaa yhteydet Malmin asemalta, jonne on tiheä junaliikenne hyvin laajalta alueelta. Toki kyseessä on myös kustannussyyt, Tammiston kauppatien rakentaminen on tehty aikoinaan henkilöautoliikennettä silmällä pitäen eikä joukkoliikenteen käyttäjämäärät alueella ole koskaan nousseet sille tasolle, mikä olisi toivottavaa. Tyhjien bussien ajaminen ole kestävä ratkaisu sekään.

      Kalustotyyppi on tärkeä tekijä suunnittelussa. Pohdimme asiaa, kun suunnittelu tästä hieman etenee. Jos vaikuttaa siltä, että 554:n jatko ja linjaparin 561+554 harventaminen osoittautuu parhaaksi ratkaisuksi, näitä ajettaneen jatkossa telibussilla, ainakin ruuhkaisimpia lähtöjä.

      Poista
  71. 614 säilyttävä. Miten muuten ihmiset pääsevät suoralla linjalla töihin?, kouluun?ja harrastuksiin! Työpaikana on esm Meilahti, Mannerheimintien loppupää tai Aviapolis? Aviapoliksen alueella useita yrityksiä ja esm iso Lääkäriasema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä! Tässä linjastoehdotuksessa toden totta ei ole suoraa linjaa Hämeenlinnanväylän käytävään. Linja 415 lakkautettiin Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelmassa (https://www.hsl.fi/havili). Aviapolikseen tarjotaan suora linja 574 nykyistä selvästi tiheämmin ajavana. Bussi 574 siis siirtyy Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelman mukaisessa muutoksessa kulkemaan Ylästön kautta.

      Poista
  72. Jatkossa Rautatientorilta Lentoasemalle junan lisäksi bussilla ilmaiseksi ilman vaaraa lipuntarkastuksesta. Nice, kiitos HSL! =)

    VastaaPoista
  73. Yksi suora linja Ylästöstä Helsingin keskustaan on säilytettävä! 614 on mielestäni hyvässä käytössä. Vaihtoyhteydet hidastavat matkaa valitettavan paljon. Erityisesti junayhteydet takkuaa pahasti. Myös muina kuin ruuhka-aikoina tulisi olla yhteyksiä Ylästöön. Kaikki ihmiset eivät tee töitä klo 8-16. Julkisen liikenteen harventaminen lisää yksityisautoilua entisestään.

    VastaaPoista
  74. Onko odotettavaa että linja 600 tulee olemaan luotettavampi/täsmällisempi kuin vanhat 614/615. Kartanonkoskella/Tammistossa joskus joutunut odottamaan bussia huomattavasti aikataulua pidempään ruuhka-aikaan. Miten pyritte parantamaan täsmällisyyttä? Kapasiteetin lisäys ei auta jos väkeä kasaantuu pysäkille ja bussia ei näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja 614/615 vuoroväli ruuhkassa on jo nyt 6min, sama mikä 600:lla. Pahimmat ruuhkautumiset ja kapasiteettiongelmat tapahtuvat juuri ruuhka-aikaan. Tarvittaisiin joko vielä tiheämpi vuoroväli tai nivelbusseja.

      Poista
    2. Kiitos tärkeästä kysymyksestä! Runkolinjan luotettavuuteen ja nopeuteen pyritään satsaamaan mm. liikennevaloetuuksilla ja pahimpien pullonkaulojen tunnistuksella ja niiden korjauksella. Tästä tehdään vielä tarkempi toteutussuunnitelma ennen runkolinjan liikenteen käynnistymistä. Kalustokysymys (nivelbussit vai telibussit) ratkeaa tarkemmassa suunnittelussa.

      Poista
  75. Onkohan tämä 614 linjan rajaaminen ruuhka-aikoihin mietitty nyt ihan loppuun asti. Ylästöläisiim lapsiin ja nuoriin tällä on merkittävä vaikutus. Kartanonkosken koululla ja liikuntapuistossa on runsaasti harrastuksia, Tammistossa Superpark, Helsingissä Mäkelänrinteen uimahalli. Meidän perheen lapset oppivat että yksityisauto on ainoa keino millä pääsee naapuri "kylään" ja sieltä kotiin kohtuu ajassa viikonloppuisin ja iltaisin. Vaikuttaa se toki meihin aikuisiinkin, että Helsingin keskustaan ei pääse suoralla linjalla. Yksityisautoilu meidän perheessä tulee lisääntymään. Ihmetyttää, että väestömäärältään kasvava Ylästö halutaan jättää mottiin. Lentokentällä sentään tulee käytyä sen verran harvoin että sen kärsii tulevaisuudessa ehkä taittaa taksillakin.

    VastaaPoista
  76. 614 on säilytettävä ennallaan. 415 loppuminen on jo huononnus, sillä kaikki liikenne ei kohdistu radanvarteen. Syöttöliikenteen parantaminen juna-asemille on toki hyvä asia, mutta pitää nähdä myös ettei kaikki kulkeminen Helsinkiin pääty keskustaan vaan siihen välille esim (Haaga, rusjeasuo, meilahti, töölö, käpylä, vallila)

    VastaaPoista
  77. No.ei kyllä järjen hiventä lopettaa 614 matka Hakaniemeen.Kyllä vähintään yhden bussin täytyy kulkea Ylästöstä suoraan Helsinkiin!Kun 415lopetetaan

    VastaaPoista
  78. Laitoin tänne eilen viestiä, mutta kommenttiani ei näy. Nyt viestejä on tullut paljon sen jälkeen ja niiden sanomassa jaetaan täysin samaa mitä oma mielipiteeni on. Aivan järjetöntä suunnittelua. Yksi kriteerimme Ylästön asuinaluetta valitessamme oli nimenomaan sujuva, turvallinen ja ennenkaikkea suora bussiyhteys keskustaan. Tämän enää ainoan suoran bussiyhteyden lakkautus tarkoittaisi meidän, kuten monien muiden täällä asuvien perheille oman auton hankintaa julkisen liikenteen sijaan ja lapsille turvattomampaa viikoittaista kulkua esim. keskustassa sijaitseviin hartastuksiin.

    VastaaPoista
  79. Olen samaa mieltä: 614 linja on säilytettävä, tai muu vastaava, säännöllinen reitti Ylästöstä keskustaan. Emme saa jäädä vain syöttölinjan varaan viikonloppuisin ja ruuhka-ajan ulkopuolella.

    VastaaPoista
  80. Eikö olis järkevää jatkaa linja 561 Keimolanmäelle asti, Samalla linjan 434 vois lakkauttaa ku 561 korvais poistuvan osuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjan 561 vuorovälin pitäisi olla sama kuin P/I-junalla tai sen monikerta. Tällä hetkellä se on 20 minuuttia Itäkeskuksen metroasemalta noin 20.45 asti. P-junalla on taas 10 minuutin vuoroväli Helsingistä noin 19.00 asti. Toisaalta tuo 15 minuutin vuorovälin alkaminen tuolloin on koronasäästöjä, jolloin se palautuu ehkä takaisin 10 minuutiksi ennen kuin Tuusulanväylän linjastosuunnitelma tulee käyttöön. Tällöin bussin 561 vuoroväli olisi pitkälti Kehäradan junien monikerta. Ilmeisesti myös 443, 445 ja 576 palvelee linjan 561 reittiä Kivistössä. Tällöin 561-bussin ei välttämättä tarvitsisi olla synkronoitu juniin Kivistön asemalta itään, vaan pelkästään länteen/Keimolanmäkeen. Mutta jos osoittautuu että pitäisi olla synkronoitu myös itään, suunnitelma kosahtaa siihen.

      Poista
    2. Kiitos hyvästä kysymyksestä! 561 on todella pitkä linja ehdotetussa muodossaan, joka tuo hyötyjä ja haittoja. Hyötynä on toki suorat yhteydet, mutta harmina epäluotettavammat yhteydet. Kivistön linjastosuunnitelmassa mietimme paljonkin Keimolanmäen linjan yhdistämistä johonkin muuhun linjaan.

      Lopulta 434 päätyi pysymään omana linjanaan, koska:
      - Näin linjaa voidaan tihentää Keimolanmäen kasvaessa, ilman että samalla joudutaan tihentämään pitkää muuta osuutta. Keimolanmäki on todella tiivis alue muuhun ympäristöön nähden, joten sille ei löydy oikein sopivaa vastinparia linjastosta.
      - Pidettiin tärkeänä, että liityntäyhteys Kivistöstä on mahdollisimman luotettava
      - Kivistön asema sijaitsee etelässä Keimolanportti-Syväkiventie-reitistä, eli sinne jouduttaisiin tekemään pisto.
      - Bussi pitää toden totta synkronoida juniin myös idän suuntaan ajettaessa, joka vaatisi ajantasauksen Kivistön asemalla.

      Mutta ymmärrämme kyllä hyvin toiveen, että bussin pitäisi jatkaa johonkin, esimerkiksi jotta yhteydet lähikauppaan olisivat enemmän "ovelta ovelle" tai vaihdottomia.

      Poista
    3. Kiitos vastauksesta. Jos synkronointitarve on vain länteen, joka toisen vuoron ajaminen vain Keimolanmäen ja Kivistön aseman välillä olisi ehkä ratkaissut ongelman. Mutta jos 561 pitää synkronoida myös idän suuntaan ajettaessa, sitten on vaikeaa ajaa sitä Kivistön aseman yli. Vaikka junien aikataulut sattuisikin menemään nyt sopivasti, linja jouduttaisiin kuitenkin pilkkomaan kahtia, jos ne muuttuu.

      Poista
    4. Itse tarvitsen kyllä päästä Täältä itä-helsingistä. keimolanmäkeen, joten uudistus olisi suotavaa linjan 561 osalta , jos se vielä kulki 02.30 asti kuten nykyisin kulkee.

      Poista
  81. Uuden pakkalan alueen yhteyksiä ei saa huonontaa! Linjat ennemminkin muutettava niin, että yhteydet aviopolikseen, tikkurilaan ja helsinkiin kulkisivat aviapoliksen suunnasta pakkalantien kautta suoraan tulkintielle/ väinö tannerin tielle, jolloin linjat palvelisi paremmin sekä uuden pakkalan alueen että pakkalanrinteen alueen asukkaita!

    VastaaPoista
  82. Ylästöstä pitää säilyttää edes yksi suora linja Helsinkiin ja Rautatientorille saakka. Kaikilla ei ole omaa autoa ja nuorten kulkeminen harrastuksiin pitää turvata. Haluatteko todella ajaa sellaista politiikkaa, että pakko kulkea yksityisautolla? Jo nykyisellään Ylästössä on pk-seudun huonoimmat yhteydet ja täällä kuitenkin asuu yli 5000 henkeä ja koko ajan rakennetaan lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hsl on tavote on tehdä mahdollisimman vaikeaa kulkea Helsinkiin pientalo-alueilta , tämä jo huomattiin Hämeenlinna /vihdintien linjasto uudiktuksessa hsl meinannut millään säästää 321 ennen kuin Espoon kaupunki asiasta valitti. eli jos haluaa todella , että suora linja säilyy pitää otta ayhteyttää kaupunkiin ja kaupungin vaktuutettuihin.

      Poista
  83. ETTE VOI OLLA TOSISSAAN!!! pääministerin sanoin EIKÖ TEITÄ HÄVETÄ???

    Joukkoliikenne on busseilla toteutettuna joustava eri alueille tasa-arvoisesti kohteleva joukkoliikenne verrattuna raideliikenteeseen joka palvelee kapeaa aluetta hyvin, mutta alueet jotka eivät ole raiteiden välittömässä läheisyydessä kärsivät lähinnä hankalien matka-aikaa pidentävien liityntä yhteyksien johdosta. Liityntä yhteydet jollain tapaa ymmärtää jossain metroliikenteessä jossa massiiviset suurelta osin valtakunnallisilla verovaroilla toteutetut investoinnit täytyy saada näyttämään jollain tapaa kannattavilta, samasta syystä ilmeisesti 415 ollaan lakkauttamassa kehä radalle tarvitaan lisää käyttäjiä muuten ei voi ymmärtää vahvoista vastusteluista ja hyvin perustellusta kritiikistä huolimatta hsl on lakkauttamassa linja 415:ta.
    Se että hyvin toimiva bussi linjasto seutu linjoineen joka palvelee alueita tasavertaisesti muutetaan keinotekoisesti alueita eriarvoistuvaksi runkolinja järjestelmäksi arvon suunnittelijat onnistuvat muuttamaan hyvin toimivaan tasa-arvoiseen joukkoliikenteeseen kaikki raideliikenteen huonot puolet. Esimerkiksi tasa-arvoiset seutulinjat 614/615 muuttuvat eriarvoisiksi bussilinjoiksi, tässä tapauksessa Ylästö ilmeisesti vähäarvoisempana alueena uhrataan huonoimpaan joukkoliikenne palvelutasoon, tosin alueelta kerättävien merkittävien nousussa olevien kiinteitö-sekä kunnallisverojen perusteella luulisi Ylästöläisten ansaitsevan tasa-arvoiset joukkoliikenne palvelut. Ehdittiinkin jo iloita hsl:n hyvästä seutulippu uudistuksesta mutta mitä tekeekään hsl lopettaa seutulinjat.

    Masa Nääs sanoisi tässä kohtaa että EIHÄN TÄSSÄ OLE MITÄÄN JÄRKEÄ mua ei kyllä huvita enää mikään nyt ei ole enää kellään kivaa !!!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hsl suosi vaihtamista, miten kukaan voi sellaista hyväksy , siellä missä ei mene juna tai metron tulee olemaan hsl ihan arvottamia alueita. Miten hsl korvaa jos joku keksyy tai myöhästyy vaihtojenne takia kaukojunasta ja pitkänmatkan bussista tai lennosta. Enne kun hsl edes oli joukkoliikenne asiat hyvin , silloin ajateltiin joukkoliikenteen käyttäjiä. nykyään tehdää miten halpaa tehdä eli hitaita pikaratikoita ja vaihtoja. ESim missään bussissa ei kuuluteta milloin pitää vaihtaa mihin bussii niin kuin junissa kuulutetaan.

      Poista
  84. 614 ei saa missään nimessä muuttaa. Täytyy ylästöläisilläkin olla edes yksi suora yhteys Helsingin keskustaan. Vaihdot aina hidastavat matkantekoa eikä tuiskussa ja tuulessa ole kiva seistä moneen kertaan pysäkeillä matkan aikana.
    Nimimerkki 30 vuotta Ylästössä asunut ja julkisilla työmatkat tehnyt

    VastaaPoista
  85. 614 on säilyttävä suorana reittinä Helsingin keskustaan saakka. Se on ainoa suora linja Ylästöstä keskustaan. Vaihdot eivät toimi kaikilla matkustajilla ja vaikka matka-aika saattaa suoralla bussilla olla pidempi, silti vaihdoton voi olla parempi vaihtoehto. Paljon käytetty ja luotettava linja. Ei saa missään nimessä muuttaa!!

    VastaaPoista
  86. 614 on ihan ihan ehdoton alueen asukkaille. 415 huippu ja tärkeä myös, todella harmi jos se oikeasti loppuu. 614 on säilyttävä tätä suuremmallakin syyllä.

    Uutta kämppää rakennetaan Ylästöönkin koko ajan. Miten ihmeessä ihmisten kulkeminen siis vähenisi. Päinvastoin, lisääntyy tietystikin. Korona-tilanne on tietysti laskenut hetkellisesti matkustajamääriä, mutta kyllä ajat taas normalisoituu ja tämä etätyökausi päättyy.

    VastaaPoista
  87. Vaihto Martinlaakson kautta on jotain aivan muuta kuin helppo ja turvallinen suora 614.

    Ylästöön rakennetaan koko ajan uusia asuntojakin. Tiedän että monelle tuo suora bussiyhteys Helsingin keskustaan ja töihin on ollut nimenomaan kriteeri muuttaa tai rakentaa Ylästöön. Näin myös meidän kohdalla. Miten ihmeessä tämän kokoisessa ja näin elinvoimaisessa asuinalueessa ei säilytettäisi tätä todella merkittävää bussiyhteyttä.

    VastaaPoista
  88. 415 on ainoa suora yhteys Ylästöstä Meilahden sairaala-alueelle missä työskentelee ihan järkyttävän paljon myös Ylästöläisiä. Jos se linja loppuu niin edes juna ei korvaa sitä koska ei junalla pääse Meilahteen. Tää on vielä pahempi kuin 614 lopettaminen. Aivan JÄRKYTTÄVÄÄ jos näihin kahteen linjaan mennään koskemaan. Varsinkin tuo 415!

    VastaaPoista
  89. I used the 614 bus daily from Ylästö. I need it to travel to work and at the weekend I use it to travel all the way to Helsinki. Please do not stop this service, as it is very much needed.

    VastaaPoista
  90. I used the 614 bus daily from Ylästö. I need it to travel to work and at the weekend I use it to travel all the way to Helsinki. Please do not stop this service, as it is very much needed.

    VastaaPoista
  91. 614 on todella tärkeä suora yhteys Ylästöstä Helsingin keskustaan. Kuljen sillä paitsi päivittäin töihin Vallilaan, myös viikonloppuisin perheen kanssa Helsingin keskustaan. Korona-ajan ulkopuolella käytimme bussia joka viikonloppu Helsingin keskustaan menoa varten ja lapsiperheille suora yhteys on kaikista kätevin ettei tarvitse rattaiden ja lasten kanssa kiirehtiä kulkuvälineestä toiseen.

    VastaaPoista
  92. HElsingin puolelta Pakilasta, Maunulasta on lähimmät kaupat Tammistossa eikä sinne pääse edes suoraan , vaan pitäisi vaihtaa ? ONKO HSl tosisaan , että kauppa matkoissa pitää vaihtaa. Suora linja Tammistoon joka päivä LInja t 64 ja 66 Pitäisi jatkaa Tammistoon jumboon, jotta pääsimme kaupoille paremmin.! ei tollaset köyhen miehten ruuhkalinjat 614 ja 617 mitään auta. HSL suunniteljat säästäminen ole laittaa sellasia ihmisiä kärsimään , joilla linjoilla on matkustajia , kannattaisi karsi sieltä, mitäs pääse jo junala jo Helsinkiin Esim TAmmistoon tai Varistoon eikä POrttipuistoonm pääse kunnolla mistään päin pääkaupunki seutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on asia, johon olen itsekin kiinnittänyt huomiota. Myös aineistoissa, joissa näkyy auton omistaminen 250x250 m ruuduissa näkyy minusta, että esimerkiksi Tapulikaupungissa, Suutarilassa ja Siltamäessä omistetaan autoja enemmän kuin mikä on tyypillistä vastaavilla alueilla muualla. Uskoisin, että tähän vaikuttaa se, että Tammiston ja Pakkalan palvelut on vain muutaman minuutin päässä henkilöautolla ajettaessa, mutta perinteisesti niille on järjestetty yhteydet vain Vantaan kaupungin alueelta, ei em. alueilta ja Pakilasta, Paloheinästä, Maunulasta.

      Pitkällä aikavälillä kannattaisi miettiä sitä, että Torpparinmäen ja Tammiston välille rakennettaisiin joukkoliikennekatu. Kadun rakentamisesta tulisi jonkin verran kustannuksia, mutta 67:n jatkaminen Torpparinmäen päätepysäkiltä Tammiston kauppakadulle olisi operointikustannuksiltaan hyvin edullinen ratkaisu. Samoin tuolloin 560 ja 611 voisi ajaa Torpparinmäen ja Tammiston eteläreunan kautta sen sijaan että ne ajaa nykyiseen tapaan täysin asumatonta pellonreunaa.

      Poista
    2. Toinen vastaava ilmeinen paikka on minusta Siltamäen yhdistäminen Tammistoon, tarkemmin ottaen vetämällä joukkoliikennekatu linjan 61 päätepysäkiltä Kirkkotielle lähelle Ylästöntien risteystä. Tuolloin 554 voisi ajaa Siltamäestä hyvin nopeasti Jumbolle sen sijaan että sen on pakko ajaa väärään suuntaan Ala-Tikkurilan liittymään ja huristaa Kehä III tai Tikkurilantietä Jumbon ohi. Tiedän, että HSL ei päätä katujen rakentamisesta, mutta en pitäisi utopistisena tuollaisten kadunpätkien toteuttamista, jos voidaan osoittaa niiden yhteiskuntataloudellinen tai jopa taloudellinen kannattavuus.

      Poista
    3. Hyvä ehdotus linja 66 tai 67 tai 64 tai 63 TAmmiston kautta jumboong, On Helsingistä ennekin jatketttu vantaan puollelle , esim 39 , joka muutta massa runkolinjaksi. Tälläisisä uudistuksia kaikkialle.

      Poista
    4. Kiitos hyvistä huomioista. Katuverkon rajoitteet, eli vähäiset Vantaanjoen ja Keravanjoen ylityspaikat valitettavasti rajoittavat linjastosuunnittelua alueella vahvasti - tai ainakin lopputuloksesta tulee helposti vanhanaikainen kuntarajoja hyvin vahvasti noudatteleva. Ideat joukkoliikennekaduista mm. Siltamäestä Helsingin pitäjän kirkolle ja Tammistosta Torpparinmäkeen ovat hyviä, mutta tosissaan eivät ole HSL:n käsissä.

      Poista
    5. En usko että uusien katujen vetäminen jokivarsien puistoalueiden läpi on realistista. Vastustus tulisi olemaan hurjaa sekä ekoväeltä että paikallisilta. Vaikka sinällään Tammiston ja Jumbon tiiviimpi yhdistäminen Pohjois-Helsinkiin olisi järkevää.
      Muutenkaan en oikein usko että autottomuus on kovin realistinen tavoite näin laitakaupungilla. Ennemminkin se, että kahden aikuisen perhe pärjäisi yhdellä autolla. Eli työmatkojan mahdollistaminen julkisilla. Ilta-aikaan on vain niin paljon kätevämpi kulkea autolla, on kohde sitten Tammisto, Jumbo, Malmi tai Tikkurila. Puhumattakaan kauemmista kohteista. Varsinkin jos täytyy mitään tavaraa kujettaa mukana, esim kauppareissut tai harrastukset joihin tarvitsee varusteita.

      Poista
    6. KYllä jumboon ilman autoa on päässsyt , mutta Tammistoon ei pääse joukkoliikenteellä kovinkaan hyvin saatikka utolla ruuhka-AIKAAN , TIET SEN VERRAN TUKOSSA TAMMISTOSSA.

      Poista
    7. Tuusulanväylän sillan kylkeen voisi tehdä yksikaistaisen sillan jolla pääsisi Tammistosta Laamannintielle. Samasta paikasta puuttuu myös kävely- ja pyöräliikenteen yhteys joen yli. Tai vielä parempaa olisi kun Tuusulanväylä bulevardisoitaisiin, jolloin nykyiset sillat riittäisivät.

      Poista
  93. Vaihdoton yhteys Helsingin keskustaan on säilytettävä. Vaikka 614 onkin teoriassa hitaampi kuin bussi martinlaaksoon ja sieltä junalla keskustaan, niin matka on helpompi ja miellyttävämpi. Kusenhajuinen narkkijuna ei innosta matkustamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runkolinja linjasta 571, muuten emme suostu 614 karsimiseen.

      Poista
  94. Ylästön koulussa käy paljon oppilaita bussimatkan päästä, esim. musiikkiluokkalaiset ja sisäilmaongelmaiset lapset. 614 on kerännyt oppilaat samaan bussiin Tammistosta, Kartanokoskelta ja Pakkalasta. Toivottavasti muutoksessa turvataan lapsille suora bussiyhteys Ylästön kouluun jatkossakin.

    VastaaPoista
  95. Hei! Tuoreena ylästöläisenä koen haastavana sen, ettei täältä ole yhtäkään suoraa linjaa Helsingin keskustaan. Muutimme Ylästöön perheeni kanssa siksi, että täältä pääsi helposti liikkumaan töihin ja harrastuksiin Helsingin keskustaan myös julkisilla. Erityisesti ilta-aikaan ei ajatus juna + bussi -yhdistelmästä tunnu kovin turvalliselta. Tai jos kantamuksia on paljon niin kulkuvälineen vaihtaminen kesken kaiken on raskasta ja vaikeaa. On sääli, että linja 415 lopetetaan, sillä se on nopea ja luotettava reitti Helsingin keskustaan. Mikäli suora yhteys Helsingin keskutaan poistuu niin se lisää kyllä alueen yksityisautoilua.

    VastaaPoista
  96. Olemme vähän aikaa sitten muuttaneet Ylästöön, ja uskalsimme ostaa täältä asunnon, koska luotimme siihen että julkinen liikenne toimii hyvin. Ja nyt te olette poistamassa viimeisenkin suoran bussiyhteyden Helsingin keskustaan. Ei voi olla totta! Se että vaihtoyhteys Martinlaaksossa on olemassa, ei poista tätä sitä että tämä on huono päätös. Martinlaakso on todella levotonta aluetta ja siellä on pelottavaa kulkea viikonloppuiltaisin/öisin vaihtamassa junasta bussiin, jotta pääsee kotiin. Toivon todella, että tämä suunnitelma ei toteudu ja että Ylästöstä keskustaan säilyy suora bussiyhteys.

    VastaaPoista
  97. Kukahan näitä linjasto reittejä oikein suunnittelee! He eivät ainakaan asu tai käytä näitä linjoja! Ylästöökin rakennetaan koko ajan lisää uusille asukkaille!Ehdottomasti suorat reitit säilytettävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sais tulla hsl suunnitelijat asumaan ja kulkemaan bussi täältä vahdollisinne linjoilla Helsingin keskustaan.

      Poista
  98. Hsl nyt tekee ratkasun, jotta Helsingistä Tammistoon ja samoin Ylästöön pääse joka päivä!

    VastaaPoista
  99. Käyn vuorotyössä Helsingissä ja usein työmatkat ovat ruuhka-ajan ulkopuolella. Olisi erittäin tärkeää sujuvan arjen kannalta, että linja 614 säilyisi entisellään nyt kun 415 on päätetty lopettaa. Julkisen liikenteen täytyy palvella kaupunkilaisia eikä sen tarkoitus ole ainoastaan tehdä tulosta. Miten Vantaan kaupunki voi hyväksyä näin suuren julkisen liikenteen heikennykset sen vetovoimaisimmalla alueella, jonne rakennetaan jatkuvasti lisää? Miten huonot liikenneyhteydet vaikuttavat jatkossa asuinalueiden vetovoimaan ja sitä kautta asuntojen arvoon.

    VastaaPoista
  100. Ennen koronaa sekä 614 ja 615 olivat ruuhkaa-aikaan ihan tukossa. Lisäkapasiteetti on tervetullut. Epäilen, josko kahden 614+615 korvaaminen yhdellä tuo lisäkapasiteettia.
    Toinen on 614:n ja 615:n matka-aika, hyvä että pysäkkejä karsitaan, siellä on pari pysäkkiä melko lähellä toisiaan. Voisitte myös tuoda vanhan keinon, mikä oli 615 lentokenttäbussissa aikanaan. Kaupunkiin päin ajaessa se ei ottaisi kyytiin Helsingin puolelta Mäkelänkadulta. Tämä nopeuttaisi huomattavasti matka-aikaa keskustaan.
    Matka-aikaan liittyy myös ruuhka-aikana aiemmin ollut temppu, että perä-perää ajavista busseista vain ensimmäinen pysähtyy pysäkille ja taaempi ohittaa pysäkin. Jostakin kumman syystä tästä tempusta on luovuttu vaikka molemmilla busseilla sekä 614+615 on sama määränpää kaupunkiin päin mennessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikös runkolinja voisi mennä Ylästöön mieluummin kuin lentokentälle ? , sinne menee jo juna ruuhk-aikaan 10 min välein. Runkolinja 600jumbon kohdalta aviapoilksen kautta Ylästöön. linja 615 jäisi normaaliksi linjaksi ja 20min välein linja 617 reittiä pitkin kulkemaan, paitsi jumbon kautta kietäen , silloin ei tarvittaisi 617 ollenkaa ja tammistoon pääsisi joka päivä. Suora linja säilyisi , mutta e hkä hiukan kiertävä mutta silti , samoin ylästöläisten pääsee vaihtamalla junaan myös nopeammin.

      Poista
    2. Kiitos hyvistä kysymyksistä! Ehdotuksessa lisäkapasiteetti tulee siitä, että 600:n vuoroväli ruuhka-aikaan on vastaava kuin kahdella linjalla 614+615 yhteensä nykyisin ja arvioidemme mukaan uusi 600 ei tule olemaan niin täynnä Kartanonkoskelle ja Tammistoon tultaessa kuin nykyiset 614 ja 615. Liikkumiskyselyssä tuli useita toiveita tuon 615:n vanhan pysähtymiskäyttäytymisen palauttamisesta. Käytäntö lopetettiin aikoinaan selkeyssyistä, koska todella usein matkustajilla oli epätietoisuutta tästä poikkeusjärjestelystä.

      Runkolinja on ehdotettu Ylästön (nyk. 614:n reitti) sijaan Lentokentälle (nyk. 615:n reitti), koska käyttäjämäärät bussin 615 omalla osuudella Pakkalasta pohjoiseen ovat selvästi suuremmat kuin 614:llä Pakkalasta länteen. Vuoden 2019 tilastoja tarkastelemalla ero on noin 35%, kun katsotaan pelkkää HSL-kortilla matkustamista - Lentokentän linjoilla mobiilimyynti on isompaa kuin seudulla muuten, joten ero kasvaa vielä siitäkin. Valitettavasti tarkkaa linjakohtaista tilastoa ei ole käytettävissä.

      Poista
  101. eikö olisi järkeä yhdistää runkolinjaan 615 ja 617. Linja 614 jättää omaksi linjaksi kulkemaan joka päivä , vaikka sitten jumbon tammiston kautta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kysymyksestä! Bussit 615 ja 617 ovat näin suunnittelijan näkökulmasta samaa kokonaisuutta - 617-reitillä ajetaan nykyisin lähinnä Veromiehen työpaikka-alueita palvelevia, muuten tyhjänä ajettavia "siirtoajoja" ruuhkaa vastaan linjan 615 busseilla. Eli valitettavasti linjojen 615 ja 617 nykyinen automäärä ei riitä sellaisenaan runkolinja 600:n ajamiseen.

      Poista
  102. Onhan Se törkeää Helsingin Lauttasaaressa ja linja 69 on menee suoraa keskustaa. vaikka niillä on metro ja juna-asemat menee vierestä, kun meilä Vantalta viedää suora linjat pois törkeää etteikö hsl häpeä , vaikka ei ole juna asemaakaan lähellä.

    VastaaPoista
  103. Ylästöläisten kannattaisi nyt suunnata palaute Vantaan kaupungille, koska puolet HSL:n rahoista tulee kaupungilta (toinen puoli lipputuloista). Ei HSL tahallaan ole 614 poistamassa, kyse on vain siitä että Vantaan kaupunki ei anna HSL:lle tarpeeksi rahaa, joten on pakko priorisoida liikennettä sinne mistä saadaan eniten lipputuloja, eli sinne missä asuu eniten ihmisiä. Eli käytännössä Ylästöä tiheämmin asutuille alueille.

    Ongelma on siis Vantaan kaupunki, HSL on puun ja kuoren välissä. Tietenkään kukaan HSL:ltä ei voi tätä virallisesti tuoda ilmi ja siksi näyttää ikään kuin HSL tekisi asioita vain ilkeyttään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaan mieltä nyt yhteyttä Vantaan kaupunkiin ja äkkiä , ennen kun hsl tekee päätökset tästä suunnitelmasta.

      Poista
  104. Lisää yhteyksiä Ylästö-Keskusta eikä vähennyksiä/heikennyksiä! Alue kasvaa kasvamistaan, eikä kaikilla ole kahta autoa, joilla käydä töissä.

    VastaaPoista
  105. Hei,

    suunnitelma vaikuttaa mielestäni erinomaiselta, jos ymmärsin sen oikein. Tärkeää on, että Tammistosta on hyvät ja nopeat yhteydet keskustaan. Toivoisin kuitenkin, että Tammiston pysäkkejä ei karsita. Eli olisi hyvä, että bussi 600 pysähtyisi samoilla pysäkeillä Tammiston/Kartanonkosken osalta kuin 614 ja 615 nykyään.

    VastaaPoista
  106. Hei.

    Onko joskus mahdollista palauttaa linja 514 Tapiola-Leppävaara-Pakkala-Lentoasema?

    Oli hyvä linja aikoinaan lentoasemalle, oli usein aika täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin käytin tätä linjaa, nyt kuljen autolla enemmän nykyisin. Voisiko runkolinja 520 jatkaa Tikkurilaan jumbon kautta.

      Poista
  107. Ihmettelen , nyt etelä- espoo on saama suoran yhteydet Helsinkiin ruuhka-aikan , vaikka metro menee Helsinkiin!! Ylästön , pakkalan , jumbon , siltäen , viertolan alueelta, ei kulke juna lähelta HElsinkiin. Suuri heikennystä hsl haluaa.

    VastaaPoista