Näkyvyysklikkaamalla

8/17/2020

Jo suunniteltuja muutoksia bussien reittihin

Keskisen Vantaan, Suutarilan ja eteläisen Tuusulan bussireitteihin on tulossa muutoksia jo ennen nyt suunniteluun tulevia uudistuksia. Alla kooste näistä tiedossa olevista muutoksia.

Alueen bussilinjasto on mukana Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien suunnitelmassa sekä Kivistön suunnitelmassa. Tässä postauksessa esittelemme nämä bussireittien muutokset, jotka on tarkoitus toteuttaa elokuuhun 2022 mennessä. Tämä linjasto toimii nyt aloitettavan suunnitelman ”vaihtoehto nollana”, johon vertaamme suunniteltavia muutoksia. Voimme vielä muuttaa myös näiden aiempien suunnitelmien bussireittejä Tuusulanväylän lähialueella, jos keksimme yhdessä parempia ratkaisuja.

Koko linjasto kartalla. Aluekohtaiset kuvaukset alempana.


Voit tutustua vuodelle 2022 suunniteltuun bussilinjastoon yllä olevan kartan avulla. Kartassa on kuvattu keskeisimmät keskisen Vantaan, Suutarilan ja eteläisen Tuusulan bussilinjat. Kartta on vielä työversio, ei lopullinen linjakartta, mutta toivottavasti se auttaa bussilinjastoon tutustumisessa. Myös näihin bussireitteihin voit vielä vaikuttaa vastaamalla liikkumiskyselyyn viimeistään 23.8.
Alla esittelemme alueittain jo aiemmin suunnitellun linjaston. Värin nimi bussilinjan jäkeen kertoo karttaan merkityn reittilinjan värin.

Jussla

Jusslan työpaikka-alueen bussilinjaston rungon muodostavat alueen läpi ajavat linjat 641 Kerava-Hyrylä-Leinelä-Tikkurila (vihreä) ja 633 Hakaniemi-Korso (keltainen). Molemmat linjat liikennöivät noin 20 minuutin välein ruuhka-aikoina, hiljaisena aikanakin Jusslaan pääsee vähintään puolen tunnin välein.
Lisäksi alueen länsireunalla Tuusulantiellä kulkee myös 643 (lila katkoviiva) ja U662 (musta katkoviiva) Hyrylään ja Helsingin keskustaan. Nämä linjat eivät liikennöi viikonloppuisin. Linja 642 (ruskea) tarjoaa yhteyksiä Leinelän asemalle.

Jusslan paras palvelu kulkee Epinkoskentietä

Ilola

Elokuussa 2019 Tuusulan bussit alkoivat kulkemaan Ilolassa. Vanhaa Tuusulantietä ajavat bussit 642(K) Lahela-Hyrylä-Ilola-Leinelä (ruskea) ja 643 Hyrylä-Ilola-Hakaniemi (lila katkoviiva), kun taas Epinkoskentietä kulkee Tuusulan päälinja 641 Kerava-Hyrylä-Ilola-Leinelä-Tikkurila (vihreä). Reilun vuoden vanha uutuus on myös linja 633 (keltainen), joka kulkee Korson ja Hakaniemen väliä Epinkoskentien kautta.
Jo vuodesta 2015 alueen läpi Mäkitietä, Kivikkotietä ja Leikkitietä pitkin on kulkenut bussi 624 (tummanharmaa), joka tarjoaa yhteyksiä paitsi Tikkurilaan, myös Koivukylään ja aina Päiväkumpuun asti.
Bussit 624, 633, 641 kulkevat 15-30 minuutin välein ruuhkassa. Linjat ajavat kaikkina päivinä laajoilla liikennöintiajoilla. Bussit 642 kulkee harvemmin, pääasiassa tunnin välein. Bussit 643 sekä U-linja 662 Kamppiin (kartassa musta katkoviiva) kulkevat vain arkisin, erityisesti työmatkayhteyksiä ruuhka-aikaan. Ruuhkalinjat merkitty katkoviivalla. Tällä hetkellä U-linjalla 662 on vain muutama lähtö päivässä. Bussin palvelutasosta päättää linjan liikennöitsijä, ei HSL.

Ilolan paras palvelu kulkee Epinkoskentietä

Ruskeasanta

Ruskeasannasta pääsee Tikkurilan juna-asemalle bussilla 624 (tummanharmaa). Lisäksi alueen läpi pääsee suoraan Helsingin keskustaan busseilla 633 (keltainen) ja 623K (vaaleansininen). Tuusulantietä alueen länsireunalla ajaa bussi 643 Hyrylä-Hakaniemi (lila katkoviiva) sekä U-linja 662 Kamppi-Hyrylä-Hyvinkää (musta katkoviiva). Tällä hetkellä U-linjalla 662 on vain muutama lähtö päivässä. Bussin palvelutasosta päättää bussin liikennöitsijä, ei HSL.
 

Ruskeasannan palvelu keskittyy Laaksotielle

Simonkylä

Simonkylän kautta kulkevat monet bussilinjat, jotka yhdessä tarjoavat tiheän vuorovälin Koivukyläntielle. Bussit 624 (tummanharmaa), 631 (punainen) ja 641 (vihreä) ajavat Tikkurilaan.
Alueen läpi kulkee myös bussi 623 Hakaniemi-Peijas (vaaleansininen katkoviiva), jonka K-vuorot (vaaleansininen) kiertävät Ruskeasannan kautta. Perusreittiä 623 ajetaan vain arkisin. Alueen läpi kulkee myös bussi 574 (vaaleanvihreä), jolla pääsee Peijakseen, Aviapolikseen, Jumboon ja Länsi-Vantaalle.
Simonsillan kerrostaloalueelle Tikkurilasta ajaa bussi 619 (musta). Talvikkitiellä kulkee bussi 736 Peijaksen ja Korson suunnasta Tikkurilaan, mutta se on tämän suunnitelman ulkopuolella, sillä 700-sarjan bussilinjoja käsiteltiin Lahdenväylän linjastosuunnitelmassa.

 

Koivukyläntie on Simonkylän keskeisin joukkoliikennekatu.

Viertola

Viertolan tärkein bussilinja on Peltolantietä ajava oranssi runkolinja 570. Runkolinja korvaa jo lopetetun bussilinjan 562. Koska kyseessä on runkolinja, se liikennöi tiheällä vuorovälillä, yleensä 10 minuutin välein. Bussi ei pysähdy kaikilla pysäkeillä, jotta matka taittuu nopeammin. Bussi 570 kulkee reittiä Lentoasema-Aviapolis-Jumbo-Viertola-Tikkurila-Porttipuisto-Hakunila-Mellunmäki. Bussi on tarkoitus myöhemmin korvata ratikalla. Talvikkitietä Tikkurilan matkakeskukselle ajavat bussit 624 (tummanharmaa), 631 (punainen) ja 641 (vihreä). Viertolan eteläreunaa Tikkurilantietä kulkevat bussit 571 (lila, Jumboon ja Länsi-Vantaalle), 611 (sininen Siltamäkeen ja Rautatientorille) ja 576 (turkoosi Aviapolikseen ja Kivistöön).

 

Viertolan keskeisin yhteys on runkolinja 570 Peltolantietä

Suutarila ja Siltamäki

Suutarilan tärkein bussilinja on 611 Rautatientori-Suutarila-Tikkurila (sininen), jonka lisäksi siellä kulkee ruuhka-aikoina bussi 611B Rautatientori-Suutarila (sininen katkoviiva). Alueen läpi kulkee myös bussi 79, jolla pääsee Malmin ja Puistolan juna-asemille. Koska se ei kuulu tämän suunnitelman piiriin, se ei ole mukana kartalla.

Siltamäessä liikennöivät näiden lisäksi myös bussit 61 Rautatientori-Pukinmäki-Siltamäki (vihreä) ja 554 Tapanila-Siltamäki-Malmi-Itäkeskus (keltainen), joilta voi vaihtaa junaan.

 

Suutarilan ja Siltamäen joukkoliikenteen ykkösyhteys on linja 611.

Tapaninvainio ja Töyrynummi

Tapaninvainion yksi tärkeimmistä busseista on runkolinja 560 Myyrmäki-Malmi-Mellunmäki-Vuosaari. Kartalla näkyvät sen pysäkit. Tapaninvainiolla ajaa bussin 61 (vihreä) lisäksi ruuhkalinja 61T (vihreä katkoviiva), jotka yhdessä kulkevat noin 15 minuutin välein.

Bussit 561 (vaaleansininen) ja 554 (keltainen) tarjoavat tiheän yhteyden Itäkeskukseen. Bussin 561 toinen päätepysäkki on Lentoasemalla.

Alueen läpi kulkee myös bussi 79, jolla pääsee Malmin ja Puistolan juna-asemille. Koska se ei kuulu tämän suunnitelman piiriin, se ei ole mukana kartalla.


 

Malmin ja Tammiston välillä on tihein joukkoliikennetarjonta

Aviapolis, Veromies ja Lentoasema

Aviapolis on yksi Vantaan tärkeimmistä joukkoliikenteen solmukohdista, mikä näkyy myös alueen palvelutasossa.

Kaikki Lentoaseman bussit ajavat Aviapoliksen kautta, Lentoasemalle asti kulkevat:

  •  561 Itäkeskus-Malmi-Tammisto-Lentoasema (turkoosi)
  • 570 Mellunmäki-Hakunila-Tikkurila-Jumbo-Lentoasema (runkolinja, kulkee hyvin tiheällä vuorovälillä ja pysähtyy vain osalla pysäkeistä, tunnusväri oranssi)  
  • 615 Rautatientori-Tammisto-Kartanonkoski-Jumbo-Lentoasema (vihreä)
  • 617 Rautatientori-Tuusulanväylä-Äyritie-Aviapolis-Lentoasema (ajetaan vain ruuhka-aikoina, katkoviivoitettu vihreä)

Aviapoliksen läpi ajaa näiden lisäksi:

  • 574 Myyrmäki-Ylästö-Jumbo-Aviapolis-Ilmailutie-Simonkylä-Leinelä-Peijas (vaalean vihreä)
  • 576 Kivistö-Seutula-Aviapolis-Ilmakehä-Tikkurila (turkoosi)
  • 616 Kivistö-Kannisto-Aviapolis-Jumbo-Tammisto (punainen)

Päätepysäkki Aviapoliksessa:

  • 583(K) Perusmäki-Louhela-Kehä III-Jumbo-Aviapolis (ruskea)
  • 584 Kalajärvi-Louhela-Kehä III-Jumbo-Aviapolis (keltainen)
Aviabulevardi on alueen joukkoliikenteen runko


Pakkala ja Kartanonkoski

Pakkalan tärkein solmukohta on Jumbo. Jumboon on kattavat ja pääosin varsin tiheät yhteydet eri puolilta seutua mm. Ylästöstä, Myyrmäestä, Martinlaaksosta, Kalajärveltä, Kivistöstä, Tikkurilasta, Hakunilasta, Mellunmäestä, Leinelästä, Simonkylästä ja Mäkelänkadulta sekä Rautatientorilta.

Kartanonkosken ja Veromäen välissä kulkevaa Ylästöntietä ajavat bussit 616 Kivistöön (punainen), 561 Malmille (vaaleansininen) ja Itäkeskukseen sekä 571 Tikkurilaan ja Länsi-Vantaalle (violetti).

Kartanonkosken läpi Tilkuntietä ja Hagelstamintietä ajavat bussit 614 Rautatientori-Tammisto-Jumbo-Ylästö (tummansininen) ja 615 Rautatientori-Tammisto-Jumbo-Lentoasema (tummanvihreä). Nämä kaksi bussia muodostavat yhdessä linjaparin, jolla on erittäin tiheä vuoroväli, ruuhkassa 5-7 minuuttia ja hiljaiseen aikaan noin 15 minuuttia.

 

Jumbo on alueen keskeisin solmukohta

Tammisto

Tammistossa bussiliikenteellä on kaksi pääreittiä – Tammistonkadun reitti ja Tammiston kauppatien reitti. Tammistonkatua kulkevat bussit 614 Rautatientori-Tammisto-Jumbo-Ylästö (tummansininen) ja 615 Rautatientori-Tammisto-Jumbo-Lentoasema (tummanvihreä). Nämä kaksi bussia muodostavat yhdessä linjaparin, jolla on erittäin tiheä vuoroväli, ruuhkassa 5-7 minuuttia ja hiljaiseen aikaan n. 15 minuuttia.

Tammiston kauppatietä kulkeevat bussit 561 Itäkeskus-Malmi-Tammisto-Lentoasema (vaaleansininen) ja 616 Tammisto-Aviapolis-Kannisto-Kivistö (punainen). Bussilla 561 on 20 minuutin vuoroväli läpi päivän ja bussilla 616 on 30 minuutin vuoroväli.

Tilkuntien joukkoliikennekadulla on Tammiston paras palvelutaso


Tuupakka ja Viinikkala

Tuupakan ja Viinikkalan työpaikka-alueilla on bussiliikennettä nyt ja vuonna 2022 kolmella eri pääreitillä: Pohjoisreunassa Tikkurilantiellä, keskiosassa Kehä III:llä ja etelässä Tuupakantiellä.

Tikkurilantiellä on ruuhka-aikoina tiheä, noin 10 minuutin vuoroväli Aviapoliksen asemalle busseilla 576 (turkoosi) ja 616 (punainen). Bussilla 576 pääsee myös Kivistöön ja Tikkurilaan, bussilla 616 Kivistöön, Jumboon ja Tammistoon.

Kehä III:lla kulkee yhteisellä 10 minuutin vuorovälillä linjapari 583(K) ja 584. Bussit kulkevat Jumbon kautta Aviapolikseen. Reitin toisessa päässä busseilla pääsee juna-asemalle Louhelasta. Louhelan jälkeen bussit ajavat Pohjois-Espooseen.

Tuupakantiellä kulkee bussi 572 (vaaleansininen katkoviiva) ruuhka-aikoina 20 minuutin välein ja arkisin muulloin 60 minuutin välein Martinlaaksoon ja reitin toisessa päässä Hakunilaan ja Mellunmäkeen.

 

Paras palvelu Viinikkala-Tuupakka-alueella kulkee Kehä III:llä ja Tikkurilantiellä

Ylästö

Ylästössä kulkee kolme bussia. Bussi 571 (lila) ajaa nykyäänkin Martinlaaksoon juna-asemalle ja sieltä Myyrmäkeen ja reitin toisessa päässä Jumboon ja Tikkurilaan. Bussi 574 siirtyy kulkemaan Ylästön kautta ja sillä pääsee Martinlaaksoon juna-asemalle, Myyrmäkeen, Jumboon ja Peijakseen. Bussi 614 (tummansininen) ajaa Jumbon kautta Tammistoon, josta se jatkaa Helsingin keskustaan Rautatientorille.

Ylästössä eteläkautta Lehtikummuntien kautta ajaa 571, suoraan läpi Ylästöntietä ajaa 574.




Ja vielä loppuhuomautuksena, että yllä on kuvattu bussireittien tilanne, johon nyt suunnitellaan muutoksia! Kaikkeen voi vielä vaikuttaa!
Jos yllä esitetystä vuoden 2022 bussien peruslinjastosta jäi jotain hampaankoloon, vielä ehtii vaikuttaa vastaamalla liikkumiskyselyyn tai kirjoittamalla kommentinsa tähän alle. Paras linjastosuunnitelma tehdään yhdessä!

 

7 kommenttia:

  1. Tekstissä sanotaan näin:
    Keskisen Vantaan, Suutarilan ja eteläisen Tuusulan bussireitteihin on tulossa muutoksia jo ennen nyt suunniteluun tulevia uudistuksia. Alla kooste näistä tiedossa olevista muutoksia.

    Kun katsoo Suutarilan ja Siltamäen linjakuvauksia niin siellä ei kyllä ole näkyvissä mitään muutoksia vaan kaikki nuo reitit ovat jo olemassa. Olisi kiva siis tietää jo päätetyt muutokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suutarilan ja Siltamäen alueelle ei ole päätetty muutoksia, jota ei olisi jo toteutettu. Viimeksi alueella tapahtui Koillis-Helsingin linjastouudistuksessa kolme vuotta sitten. Tässä Tuusulanväylän suunnitelmassa voimme kuitenkin tehdä alueelle muutoksia, jos ne nähdään tarpeelliseksi.

      Poista
  2. Edelleen suunnitelmista puuttuu yhteys Hyrylästä Jumboon viikonloppuisin. Tätä on nyt odotettu siitä lähtien, kun yhteys lopetettiin. Onnetonta lähteä kiertämään Tikkurilan kautta lauantaina tunti kausia, kun matkaa on todellisuudessa alle 20min. Edes jollakin järkevällä vaihdolla Tuusulanväylältä pitäisi päästä viikonloppuisinkin Jumboon ostoksille ja syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koronakriisin aiheuttamien talousongelmien takia jouduimme valitettavasti tinkimään linja 643 viikonloppuliikenteestä. Jos taloudellinen tilanne tästä palanee, kyseinen yhteys toteutunee nykyistä paremmin.

      Poista
  3. Anonyymi8/9/20 18:30

    571 oikaisu on erittäin tervetullut! Samoin 562/570 muuttaminen runkolinjaksi. Jumbo-Tikkurila poikittaisyhteys on nykyisellään liian hidas.

    VastaaPoista
  4. Pohjantähdentien eteläpäästä, terve.9/10/20 01:19

    Kiertotähdentieltä ei siis pääse enää julkisilla vaihtamatta oikeastaan muualle kuin Tikkurilaan. Koko eteläinen Pohjantähdentie ja Linnunradan puiston länsipuoleinen asumustohan on varmaan siellä sitten töissä. Mahtavaa. No, yksityisautoiluun tunnutaan kannustavan, siis. Matka massiivisesta taloyhtiöstä Pohjantähdentie 2:sta Suutarilantielle pidentää arjen kulkemista huomattavasti.

    VastaaPoista
  5. En löytänyt yöliikenteestä mainintoja. Toivoisin linjalle 614 Ylästöön viikonloppuisin yölinjaa Helsingin keskustasta 415N pariksi. Ymmärtääkseni se kulkee vain 60min välein uudessa suunnitelmassa, niin tämä voisi kulkea myös 60min välein, joten tulisi 30min vuoroväli yhdessä.

    VastaaPoista